Съд в Белград отново одобри искането за екстрадиция на Цветан Василев

0
120
Цветан Василев
Цветан Василев. Снимка: Скрийншот от YouTube

Висшият съд в Белград отново одобри искането за екстрадиция на Цветан Василев, отправено от българските власти. Това съобщи изданието „Инсайдер“, цитирано от „24 часа“. Според съдиите са изпълнени законовите изисквания Цветан Василев да бъде предаден на правосъдието в София.

У нас той е обвинен за причиняване на фалита на четвъртата по големина банка – Корпоративна търговска банка.

Решението на Висшия съд обаче не означава, че бизнесменът ще бъде екстрадиран у нас. Това е само една стъпка в тази посока. Адвокатите на Василев имат право да обжалват в срок от три дни пред Апелативния съд. След това окончателното решение се взима от Министерството на правосъдието.

Тази процедура е уредена в Закона за международна правна помощ по наказателни дела.

От българското посолство в Сърбия са отказали да коментират случаи, които са обект на съдебно преследване.

Процедурата по екстрадицията на Цветан Василев продължава вече няколко години. Българските власти поискаха той да бъде върнат и изправен пред съда у нас още през 2014 година.

В същото време това не е първото положително решение в тази насока на Висшия съд в Белград. До момента два пъти той отсъжда в полза на българското искане. Апелативният съд обаче връща делото за ново разглеждане, с което стопира на практика процедурата по екстрадиция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments