Сачева: Слушаме изцяло щаба и здравните експерти

0
124
Деница Сачева
Деница Сачева. Снимка: МТСП

Решенията за отварянето и затварянето на определени сектори не са политически, а са по препоръка от медицинските специалисти, заяви социалният министър Деница Сачева пред „БНТ“. По отношение в образованието и учениците със сигурност имахме единомислие. За отварянето на ресторантите и заведенията следвахме препоръките от Оперативния щаб, каза още тя.

Според думите на социалния министър засега остава решението, че ресторантьорите ще започнат работа на първи март. Сачева уточн, че част от бранша желаят това да стане възможно най-скоро време, но все още нямало достатъчно доказателства от здравните експерти, че това може да се случи.

Министърът обясни, че мерките ще действат доста дълъг период. По мярката 60/40 са осигурени средства до края на септември. За подкрепата на родителите, които деца са на онлайн обучение, ще е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента. Мерките се вместват максимално във всички бизнеси и ако нещо трябва да се предвижда отново, то ще бъде от първи април. На този етап трябва да се използват настоящите мерки.

Общо почти два милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в страната. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са преведени почти 500 милиона лева. Над 100 милиона лева са получили в секторите хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 милиона лева са подкрепили семействата, чиито деца учат дистанционно.

Сачева подчерта, че по мярката „Запази ме“, която се отнася за затворените бизнеси, е имало малко забавяне на средствата. Според нейните думи това се е дължало на факта, че е било взето решение директно да се изплащат помощите на работниците, а не на работодателите им. Социалният министър подчерта:

Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидастваха около 8000 работодатели за 46 000 работници“.

Деница Сачева коментира, че има малък ръст на безработицата. Като за месец януари е била 7%. Тя си го обяснява с това, че най-вероятната причина е затварянето на различни бизнеси, което е довело до освобождаването на персонал. Замисляла ли се е обаче социалният ни министър, че безработицата е много по-голяма. Има хора, които не се регистрират на Бюрата по труда, защото не искат да получават помощи в толкова малки размери, а да работят и да изхранват семействата си. Кой залъгват, че се съобразяват само със здравните власти? Всички знаем истината, но е най-трудно на обикновения български гражданин да оцелее при такова управление.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments