Сачева с нова заповед за компенсации при безработните заради COVID-19

0
93
Министър Деница Сачева
Снимка: МТСП, Архив

Социалното министерство е пуснало нова заповед за компенсации при безработните заради COVID-19. Ресорният министър Деница Сачева уточни, че тя се отнася за временно ограничените икономически дейности поради коронавируса и за заетите в тях работници в неплатен отпуск, които ще имат право на обезщетения, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Обновяването на документа е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки. Съгласно нея, до 31 януари компенсации ще могат да взимат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До края на януари обезщетение ще могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове, тип МОЛ. Изключение правят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ.

За компенсации до 31 януари 2021 година може да кандидатстват и работещите в кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, които са свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в секторите, които се отнасят до всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работниците в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Служителите на частните детски градини и ясли и на музеите, могат да получат обезщетенията си до 3 януари 2021 година, защото от вчера дейността им е бил възобновена. За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси ще получат по 24 лева. От 1 януари тази година по предложение на Министерството на труда и социaлната политика компенсациите ще са в размер от 75% от осигурителния доход на наетите през октомври 2020 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments