Сачева: Работна група ще обсъди всички предложения на родителите

1
1028
Дебат в Бургас за Закона за социалните услуги

В Министерството на труда и социалната политика са постъпили над 100 страници с предложения във връзка със спорния Закон за социалните услуги. Това съобщи ресорният министър Деница Сачева по време на дебат по темата в Бургас. Тя раздели предложенията в три групи. Първата е свързана с дефиницията на „дете в риск“ и касае Закона за закрила на детето. Втората част от текстовете са свързани със Семейния кодекс и третата – със Закона за социалните услуги.

Сачева ще предложи на народните представители да бъде създадена специална комисия от юристи, която да обсъди и разпише предложенията и след това те да бъдат приети. По този начин ще се намали социалното напрежение, което се създаде около приетия и отложен Закон за социалните услуги. Текстове от него, които според родителите улесняват извеждането на децата от техните семейства и са направени по т.нар. норвежки модел, предизвикаха и поредица от протести.

Сачева подчерта, че България никога не е провеждала и няма да провежда антисемейна политика. Пред присъстващите тя беше категорична, че законът е писан три години и не е взаимстван от модели от чужди държави. Родители, присъстващи в залата, обаче й се противопоставиха и я репликираха, че текстовете за копирани от норвежкото законодателство и това е крайно притеснително.

Министър Сачева апелира темата със социалните услуги да не се използва за политически цели и допълни:

„Съжалявам, че една тема, която би трябвало да се използва за човеколюбие, се използва за човекоядство. Това не е тема, с която се сваля правителство, а тема, с която се разрушава обществото. Социалната система наистина има много проблеми. Има недофинансиране. Сигурно средствата не се изразходват правилно. Но вместо да говорим как да помогнем на социалните работници, ние говорим за това, което ни смразява.“

Социалният министър посочи, че в момента 85% от социалните услуги се изпълняват от общините. Останалите са делегирани на различни неправителствени организации, а държавата финансира дейностите. Включително и Българската православна църква е доставчик на социална услуга. В момента тя изгражда център в Горна Малина.

Сачева подчерта, че в България има голям напредък по отношение на изоставянето на деца, като преди 20 години 50 000 малчугани са били настанени в институции. В момента у нас се изоставят около 2000 деца годишно.

Министърът беше категорична, че в България винаги се работи първо с родителите, след това с разширеното семейство и едва тогава, ако няма резултат, детето се извежда и се настанява в приемно семейство. Но дори и тогава работата продължава с цел детето да се върне обратно при биологичните си родители.

Присъстващите в залата обаче изразиха своето недоволство от текст в закона, който дава възможност на дирекция „Социално подпомагане“ да извежда малчугана от семейството и чак в едномесечен срок съдът да се произнесе. Според родителите дори 24 часа са много за едно дете да бъде отделено от родителите си и това ще му нанесе непоправими психически вреди.

Мария Денева, майка на три деца, отправи апел към Сачева да настоява да се премахне възможността дирекция „Социално подпомагане“ да извежда децата без съдебно решение по въпроса. И допълни:

„Няма дете, което да не е било наказвано с възпитателна цел. Изгледайте поне един клип как се отнема дете в Норвегия. Нека да не допускаме това да се случи и в България.“

От своя страна Карина Захариева смята, че с този закон държавата абдикира от грижите за децата.

„Тя ги прехвърля на неправителствените организации. Разбирам родителите на децата с увреждания, че имат нужда от този закон, но трябва да се огледа всичко. Когато едно НПО има интерес заради парите, които ще вземе, естествено, че ще каже, че детето е в риск. Ние сме граждани и всички ние плащаме вашите заплати.“, каза тя.

Дебат в Бургас за Закона за социалните услуги

Захариева отправи и остри критики към министър Сачева, че дискусията не е била обявена на сайта на министерството и те са разбрали много трудно къде и кога ще се състои. Пътували са цяла нощ, за да включат в нея. Тя поиска да знае защо няма да се проведат подобни и в София, и Пловдив. От своя страна Сачева обяви, че е възможно да бъде организиран дебат и в града под тепетата, но в столицата вече е имало няколко срещи и не е необходимо да се провежда нова.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Екатерина
Екатерина
3 години по-рано

Ха-ха! „Не е писан по чужд модел“! Това да го разправя на тия, дето не са изчели законите, стратегиите, конвенциите, програмите и т. н., както и споразумението с НФМ.