Сачева: Около 53 000 възрастни хора в риск ще бъдат подкрепени по мярката „Патронажна грижа +“

0
99
Пенсионери
Пенсионери. Снимка: МТСП

С тази нова мярка „Патронажна грижа +“ се предлага възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на лица, които са над 65 години. Тя е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и чрез нея ще се подкрепят над 53 000 възрастни хора в риск в условия на пандемия. Първият път са били подпомогнати над 35 000 души, но сега се очаква да са повече.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева присъства на откриването на информационния ден със Сдружението на общините, на който бяха изложени условията за кандидатстване по мярката и детайли за начина на изпълнението й до момента. Социалният министър разясни, че новите действия са съобразени с обратната връзка, която е била получена от общините. По този начин се е разширил обхватът и се е улеснило на кандидатстването. Сачева допълни:

Вече има възможност за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, с цел превенция от заразяване с коронавирус. Общините ще могат да включат в проектите си дейности, свързани с дезинфекция на сградите, в които се предлагат услугите, тестване на персонала и потребителите, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, допълнителни възнаграждения за персонала за извънреден труд и други“.

С тази мярката се предоставят на хората в риск над 65 години, които нямат възможност да се обслужват сами, тези с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те ще могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа +“ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, които ще бъдат закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.

Всички общини в страната ще могат да кандидатстват по мярката до 31 май 2021 година. Бюджетът, който е определен по тази програма е 85 милиона лева. Проектите ще се реализират до 30 юни 2023 година. За всяка община е определен прогнозен максимален размер на безвъзмездната финансова помощ. Тя е в съотношение на определения брой нуждаещи се, които ще се възползват от предоставените им ползи и социалните услуги в съответната община.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments