Събират гроздето в Петричко-Санданския регион

0
323
Грозде
Снимка: Pixabay

Гроздоберът в Петричко-Санданския регион тази година ще започне по-рано, а причината са високите температури и сушата. Производителите отчитат по-слаба реколта спрямо миналата година, но по-качествена. Цената ще е с една идея по-висока заради градушките, като 1 кг мерло ще се купува за около един лев.

Васил Ризов гледа 48 сорта грозде, разположени на 30 дка в района на село Плоски. Той вече е започнал да го събира, а в кампанията са се включили цялото му семейство.

Стоян Акареев, който е кмет на село Долна Градешница, пък коментира за „NOVA“, че в последния момент може да стане нещо и реколтата да загине.

В момента в региона се събират по близо 1 тон на декар. Санданският мискет вече е обран, а сега е ред на мерлото и кабернето. След 20 септември ще се събира керацудата.

Производителят Йордан Стоилов също прогнозира скок в цените с около 0,20-0,30 стотинки спрямо 2018 г. По думите му в Илинденци и Градешница, където паднаха много градушки, 90 на сто от продукцията е унищожена.

Големите производители споделят, че имат затруднение къде да реализират гроздето. Не са малко тези, които правят изби. Всички обаче са категорични, че търсенето на грозде и вино от региона ще бъде голямо заради високото им качество.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments