Събев: В местните традиции и рецепти има голям потенциал за развитие на икономиката

0
56
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев
Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев. Снимка: МЗХГ

„В местната храна, в местните рецепти, традиции и ястия има изключително голям потенциал за развитието на местната икономика. Изключително се радвам да бъда гост на първия Празник на самоковските гозби“, каза пред журналисти в Самоков заместник-министърът на земеделието Георги Събев. Според него България е богата на почвено-климатични условия и много продукти се произвеждат в цялата страна.

„Имаме много различни специфични рецепти, с които се е запазило знанието предавано от уста на уста. Има и съвременен икономически потенциал да откроява регионите един от друг, да привлича посетители, както от съответния регион, така от страната и чужбина“, допълни Събев. Той посочи:

„Това е регион с добре развит туризъм, в който вярвам, че е дошло времето да се представи нещо местно, вкусно и нещо, което да кани още повече посетители.“

Зам.-министърът на земеделието подчерта, че аграрното министерство през декември 2022 година е приело рамкова програма за местни традиционни регионални продукти. По думите му една от инициативите е точно за подкрепа на такъв тип фестивали, които да дават видимост на кулинарното разнообразие на регионите. Той добави, че това е първото събитие, на което присъства представител на Министерство на земеделието след лансирането на рамковата програма за МИГ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments