С възпоменателни събития бе почетена паметта на военнослужещите, загинали в операцията в Ирак

2
43
Почит
Почит. Снимка: МО

Военнослужещи от Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и представители на военното и политическото ръководство участваха във възпоменателни събития в различни гарнизони на страната по повод 20-ата годишнина от терористичния атентат в база „Индия“, град Кербала, Ирак. Вчера и днес, 27 и 28 декември, бе почетена паметта на 13-те загинали български военнослужещи в операцията на коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 – 2008 г.

В Крумовград днес, 28 декември, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва във възпоменателна церемония, на която бе почетена паметта на старши лейтенант Николай Саръев, загинал преди 20 години при атентата в Кербала.

„Днес почитаме паметта на един от съвременните герои на Българската армия. Ние сме длъжни да тачим тяхната памет, защото старши лейтенант Саръев загина, изпълнявайки служебния си дълг, изпратен на мисия от българското правителство, служейки на българската държава. Героите и техният пример са жизнено важни за нашите въоръжени сили днес“, подчерта заместник-министър Запрянов в словото си пред присъстващите на възпоменателната церемония.

В нея участваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, военнослужещи и военният духов оркестър на формированието, представители на местната и държавната власт, близки, граждани. В чест на старши лейтенант Саръев в Крумовград бе открита улица на неговото име.

Почит
Почит. Снимка: МО

В Плевен днес бе отслужена панихида в памет на военнослужещите от 5-а Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак. Пред паметната плоча в района на военното формирование бяха поднесени венци и цветя и отслужена панихида. Личният състав на 5-о бригадно командване почете паметта им с едноминутно мълчание. Присъстваха бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“ и на гарнизона, бригаден генерал о.з. Валентин Буров, последен командир на 5-а Шипченска механизирана бригада и други.

В Смолян, вчера, 27 декември, за шести път се проведе спортно възпоменателно мероприятие „Индия“ под патронажа на командира на 101-ви алпийски полк. Събитието е под мотото „Ние ви помним!“. Състезанието е създадено през 2014 г. в Пловдив по инициатива на снайпериста Тодор Станков, който неутрализира един от атентаторите по време на терористичния акт на 27 декември 2003 г. Комплексът, който състезателите изпълняват, символизира датата на атентата и включва 27 лицеви опори, 12 набирания, „совалка“ 3 х 10 метра, носене на „ранен” в 5 рунда с тактическо оборудване не по малко от 10 кг. На събитието чрез дарителска кампания бяха събрани средства за лечение на Андрей Андреев от село Момчиловци.

В Русе на 27 декември с възпоменателна церемония, едноминутно мълчание и пет артилерийски залпа бе почетена паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Антон Петров. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев заяви пред присъстващите, че подобни дати са дни на памет и поука.

„Ясно и видно е, че паметта я има и тя е много силно изразена от целия български народ и всички нас, които сме тук. Поуката ни казва, че тогава и сега винаги може да се направи и нещо повече и това е основната задача на всички нас, които сме живи и продължаваме да работим. Днес армията ни е много по-добре въоръжена, по-добре подготвена, по-задружно и стиковано може да изпълнява такива задачи. Има още какво да направим и не трябва да правим никакви компромиси и с оперативната съвместимост, и с въоръжението, и с подготовката“, категоричен бе генерал-майор Матеев.

Майката на Антон Петров – Иванка Петрова благодари за подкрепата от страна на СКСО. На гроба на русенеца се поклониха близки, приятели, бойни другари, представители на местната и държавна власт. Сред тях бяха още командирът на гарнизона и началник на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, офицери, сержанти и войници от СКСО и Сухопътните войски, областният управител Данаил Ковачев, кметът на общината и други. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя, а свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
uPVC pipe supplier in Iraq
4 месеци по-рано

Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

حلول مواسير HDPE
4 месеци по-рано

Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?