С промените в НК не се предлага затвор за споделените пътувания

0
304
Магистрала
Снимка: Агенция Пътна инфраструктура

Промените в Наказателния кодекс няма да засегнат споделеното пътуване. Вносителите от ГЕРБ твърдят, че целта е да се преустанови незаконният превоз, който цели печалба.

Заместник-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Станислав Иванов обясни, че споделеното пътуване е такова, когато се извършва без да има облаги за този, който го осъществява – без да получава средства за това. Според него в това, че някои си разделят горивото – няма нищо лошо.

„Тук съм, за да разсея едно съмнение, породило се в обществото – че с внесения законопроект за изменение на Наказателния кодекс, ще забраним споделеното пътуване. Какво е споделеното пътуване? То е, когато примерно една дама или господин реши да покани свой приятел да си разделят горивото примерно от София до Варна. Това е споделено пътуване. Ние сме записали, че когато има облага, тогава вече не е споделено пътуване. Не говорим само за плащане на горивото, а за възмездно предоставяне на определена услуга и получаване на облага. Между другото това, че няма да засегнем споделеното пътуване сме го записали в мотивите към внесения законопроект за изменение на Наказателния кодекс. Изрично е записано, че тези промени няма да касаят споделеното пътуване“.

През 2019 г. са съставени близо 100 наказателни постановления на автобусни превозвачи. Около 200 хил. лева пък са били събрани от глоби.

Липсата пък на билет е причина пътникът да не вземе обезщетение при евентуален инцидент. Иванов поясни, че промените не касаят пътуванията, които са с билети и други превозни документи.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от