С личен пример и видеопроект ученици от Несебър популяризират кръводаряването

0
25
Вели Ферад, Иван Димов и Илияна Димова
Вели Ферад, Иван Димов и Илияна Димова. Снимка: УМБАЛ-Бургас

С благородна инициатива и личен пример ученици от Несебър популяризират кръводаряването. Това, което ги вдъхновява, е проект по гражданско образование. Петима дванадесотокласници от СУ „Л. Каравелов“ се включват в проекта „Кръводаряването е важно“, изготвен за дисциплината на г-жа Екатерина Попова, която предложила няколко теми, сред които и тази.

Те решават един от тях да стане дарител, а другите да го снимат, след което да подготвят видео и да го разпространят сред съученици. Кръводарител става Вели Ферад, който вече е навършил 18 години. Иван Димов и Илияна Димова заснемат целия процес – от попълването на анкетните карти, проверката на хемоглобина, кръвната група и здравословното състояние на дарителя и провеждат интервюта с работещите в Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас. С монтажа и обработката на кадрите се занимават останалите двама – Александра Ангелова и Александър Балинов.

„С това видео се надяваме да провокираме повече млади хора да дарят кръв, за да помогнат на нуждаещи се и да покажем, че в процеса няма нищо страшно и притеснително“, казват учениците.

„Благодаря им за интереса и за идеята, радвам се когато виждам такива осъзнати и отговорни млади хора. Благодаря на техните родители и учители, които ги подкрепят. Вярвам, че чрез тях и други ще разберат колко е важно кръводаряването и колко ползи има и за кръводарителя. Най-голямата е удовлетворението, че си спасил човешки живот, макар че и извинителната бележка за два дни отсъствие от училище сигурно е важна“, споделя старшата сестра на отделението Надя Кирилова, която също участва във видеото.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments