С химна на България започна отбелязването на празниците по случай 24 май в Бургас

0
288

Концерт

С химна на България започна отбелязването на празничния 24 май пред Община Бургас. На днешния ден честваме деня на Кирил и Методий, българската просвета и култура и славянската книжовност. Славянската писменост е създадена именно от светите братя. Счита се, че това се е случило през 855 година във византийския манастир Полихрон в областта Витиния в Мала Азия. Освен, че създали глаголицата, Кирил и Методий са превели и свещени книги. След това те се заели да популяризират християнството.

Десетки бургазлии са се събрали пред сградата на местната администрация за хоровия концерт „Върви, народе възродени“. Участие в него ще вземат Вокална формация „Щастливци“ с ръководител Петър Иванов, хор на учителите с диригент Пепа Запрянова, детски хор “Милка Стоева” и смесен хор “Бургас” – МКЦ с диригент Светла Стоева, Смесен хор „Родна песен“ и Вокална формация „Морски песъчинки“ с диригент Милена Добрева.

Водещи на събитието са актьорите Пепа Николова и Никола Парашкевов.

В празничната програма на Община Бургас по случай 24 май са включени четири концерта – оперен, хоров, фолклорен и на ученици и преподаватели от НУМСИ „Панчо Владигеров“. Фолклорният ще започне от 11:30 на откритата сцена на „Охлюва“, а в 12:30 в галерията на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“22 ще бъде открита изложба „24 май“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments