С ценен експонат се сдоби Музеят на коня и конния спорт в Стара Загора

0
103
Стойко Стойков, Епископ Сионий, Добри Ярков
Стойко Стойков, Епископ Сионий, Добри Ярков. Снимка: Музей на кона и конния спорт

Игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, подари ценен камшик на Музея на коня и конния спорт в Стара Загора. Дядо Сионий гостува в Тракийския университет, по покана на ректора проф. Добри Ярков. По разказ на негово преосвещенство, камшикът е бил притежание на генерал Владимир Стойчев, подарен му от Цар Борис III, съхраняван в манастира.

„Смятам, че една такава ценност трябва да бъде споделена с повече хора и нейното място е именно тук, в този музей, където се съхраняват тези експонати от Третото българско царство, древности, които са много стари и са свързани с блажено починалите български царе и техните семейства, те са и нещо много насъщно и навременно представено пред българското общество, тъй като връзката на всички наши велики достояния от миналото е жива и осезаема и представяйки артефакти от славното минало, ние даваме нов духовен заряд и пример за подражание на младите българи.“

„Именно тук, където се обучават 10 хиляди студенти, е важно да виждат тези древности и да ги свързват с миналото, но и да ги представят в бъдещето. Миналото е достойно и славно, но бъдещето предстои и наш дълг е не само да пазим миналото, но да градим такова бъдеще, което да прославя още повече България.“, разказа игуменът.

Уредникът на музея Стойко Стойков сподели, че ген. Владимир Стойчев има една от основните заслуги днес да имаме „Музей на коня“ – той е един от основните двигатели на инициативата всички артефакти да бъдат съхранени и подредени в музейна експозиция през 1971 г. в София, която по-късно намира дом в Тракийски университет – Стара Загора.

Великият епископ Сионий посети също и центъра за „Аквапоника“, както и Демонстрационната ферма за зайцевъдство и дивечовъдство, в чието многообразие от различни видове животни, има и невероятно красив паун, отново дарен от Негово преосвещенство на университета. Очарован от обстановката той благослови цялата академична общност.

„Респект и почит към труда на г-н ректора за всичко, което прави той като ръководител за университета, респективно – за България и Европа. Желая на всички учащи, на това голямо и целокупно семейство да бъдат здрави, успешни, спокойни, да се уповават на Бог, да развиват своите таланти, да бъдат честити и щастливи в своето служение“, каза той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments