С 400 000 лева реставрират обекти на Рилската света обител

0
38
Рилски манастир
Снимка: Pixabay

Финансова подкрепа в размер на 400 000 лева бе отпусната за подкрепа на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“. Това стана възможно с решение на кабинета, който одобри допълнителните разходи по бюджета на Министерство на културата за настоящата година.

Средствата ще бъдат изразходвани за обезпечаване на дейности по ремонт, консервация и реставрация на обекти на Рилската света обител, както и други дейности по опазване и представяне на културната ценност, във връзка с отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в списъка на ЮНЕСКО.

От Министерството на културата напомнят, че манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука“ са обявени през 1927 година за „народна старина“ . През 1968 година Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието. На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 година в италианския град Флоренция , Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от XIV – XIX век, а в музея много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

През 1922 година Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата ,,Успение на Св. Йоан Рилски“ и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „Свети Лука“, включващ църквите „Свети Лука“ и „Свети Покров Богородичен“ и килийното училище; метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел“; и църквата „Успение Богородично“ са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „национално значение“, а метохът Пчелина-за групов архитектурен и исторически комплекс от „местно значение“.

Като част от световното наследство ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс, поради което българската държава ежегодно подпомага финансово чрез Закона за държавния бюджет дейността на манастирското братство за стопанисването сградния фонд на манастира.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments