С 10% са вдигнати заплатите в столичния градски транспорт

0
119
Автобус
Автобус. Снимка: Център за градска мобилност София, Архив

С 10 на сто са вдигнати заплатите в столичния градски транспорт от 1 февруари.

„Преди дни подписахме нов колективен трудов договор със Столичния градски транспорт, с което се договорихме заплатите на служителите да се увеличат с 10% от 1 февруари. По-високите си възнаграждения те ще получат през март“, обяви на пресконференция председателят на комисията по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет и председател на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, цитирана от „Дарик“.

От Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ вчера заявиха, че настояват за значително увеличение на заплатите, бонус за всеки пропътуван километър и получаване на възнаграждение за периода на обучение на кандидатите за водачи в градския транспорт. В писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова от федерацията заявяват, че има остро напрежение сред работещите в Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт и че времето за решаване на проблемите изтича.

През последните седмици стана ясно, че шофьорите в Столичния градски транспорт полагат извънреден труд в нарушение на Кодекса на труда. Служителите на транспорта караха с жълти жилетки в знак на протест. А преди дни те обявиха, че търпението им вече е изчерпано и поискаха увеличение на заплатите и промяна на условията на труд.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments