Руските военни сили използват изнасилванията като „инструмент на войната“ в Украйна

0
107
Насилие над жени
Насилие над жени. Снимка: Pixabay

Когато руските военни сили нахлуват в Украйна и започват да приближават столицата ѝ Киев, Андрий Дереко моли 22-годишната си доведена дъщеря Карина Ершова да напусне предградието, в което живеят. Младото момиче обаче настоява да остане в Буча и му казва:

Не говори глупости, всичко ще бъде наред, няма да има война.“

С татуировките си и дългата си кестенява коса Ершова се откроява в тълпата, споделя вторият ѝ баща и допълва, че въпреки че страда от ревматоиден артрит, тя е изключително независима, описвайки я с думите. „Сама решава как да живее.“ Младата жена е работила в суши ресторант в Буча и се е надявала в бъдеще да успее да завърши висше образование, тъй като е имала силно желание да се развива.

В началото на март, когато руските военнослужещи обкръжават града, Ершова се крие в апартамент заедно с още двама свои приятели. При един от последните случаи, когато Дереко и съпругата му Елена се чуват с Ершова, тя им казва, че е напуснала апартамента, за да си вземе храна от близкия супермаркет. Когато минават седмици без вест от младата жена, семейството отчаяно търси новини. Майка ѝ публикува призив във Facebook, в който моли всеки, който знае какво се е случило с изчезналото момиче, да се свърже с нея. Приятели ѝ споделили, че снимки на мъртва жена с подобни на Ершова татуировки, включително роза на предмишницата, са били публикувани в група в Telegram, създадена от детектив в Буча, който се опитва да идентифицира стотици тела, намерени в града след изтеглянето на руските военни сили от района преди две седмици. Дереко твърди, че на снимките, които са публикувани от „CNN“, се вижда осакатеното тяло на доведената му дъщеря.

По-късно полицията е съобщила на семейството, че тя е била убита от руски военнослужещи. Мъжът разказва, че според данните тя е била измъчвана и се е съпротивлявала дълго. Била е осакатена, а след това застреляна в близкия храм. Дереко също така смята, че доведената му дъщеря е била сексуално малтретирана от руски войници, тъй като полицейският следовател по случая му е намекнал, че девойката е била изнасилена.

Екип на „CNN“ не успя да провери това твърдение по независим начин. Служителите на реда, които са следили случая, са отказали да го коментират публично, тъй като разследването не е приключило.

Украинските власти също твърдят, че руските сили извършват сексуално насилие над жени, деца и мъже от началото на инвазията, като използват изнасилвания и други сексуални престъпления като оръжия на войната. Правозащитни организации, с които „CNN“ разговаря, споделят, че работят денонощно, за да се справят с нарастващия брой случаи на сексуално насилие, в които се твърди, че са замесени руски военнослужещи. В доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), публикуван на 13 април, са констатирани нарушения на международното хуманитарно право от страна на руските сили в Украйна, като се отбелязва, че в анализа се посочват случаи на свързано с конфликта насилие, основано на пола, като изнасилване, сексуално насилие или сексуален тормоз.

От началото на войната Русия многократно е отричала, че атакува цивилни граждани – твърдение, което се опровергава от многобройните нападения, потвърдени от „CNN“ и други новинарски организации.

Нарушаване на морала

Алена Кривуляк, която ръководи националната гореща линия на „Ла Страда-Украйна“ – група, която се бори срещу насилието, основано на пола, заяви пред „CNN“, че горещата линия е получила девет сигнала за изнасилвания от цялата страна, като повечето от тях са били случаи на групови изнасилвания на жени.

Изнасилването е инструмент на войната, който се използва срещу цивилното население – инструмент за унищожаване на украинската нация.“, споделя Кривуляк.

Психоложката Александра Квитко, която работи на горещата линия за жертви на травми, с подкрепата на УНИЦЕФ, твърди, че е чула десетки разкази за сексуално насилие след началото на конфликта. През петте години, откакто практикува, Квитко казва, че преди нахлуването е имала работа само с 10 случая на сексуално насилие, а сега, само за няколко седмици работа, има 50 случая и това не са само жени, а и деца, момчета и мъже. Според нея изнасилванията се използват, за да се наруши моралът на украинците, както и да се осуети съпротивата на хората. Психоложката разказва, че когато една от нейните клиентки излязла на улицата, за да попречи на войниците да изнасилят 19-годишната ѝ сестра, един военен се приближил, хванал я и казал:

Не! Кажи на всички, че това ще се случи на всяка нацистка к**ва.

Специалистите, които оказват психологическа подкрепа, напомнят, че много от жертвите, независимо дали са жени, мъже или деца, се нуждаят от време, за да се излекуват от травмите, преди да говорят с властите. По повод на това по-рано днес началникът на полицията в Киев Андрий Нибитов заяви, че досега служителите му са потвърдили само един случай на предполагаемо изнасилване в региона. Той споделя: „Чували сме такива съобщения от външни лица, но когато разговаряме с жените, те отказват да потвърдят или отрекат тази информация.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments