Руският президент Путин отговори на критиките на американския лидер Байдън

0
58
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Pixabay

Руският президент Владимир Путин реагира на острите критики, изречени от американския му колега Джо Байдън, като подчерта, че самият той е извършил нещата, в които го обвинява. Байдън на свой ред заяви пред интервюиращия от „ABC News“, че Путин ще „плати цената“ за предполагаемата си намеса в изборите в САЩ, които се проведоха през 2020 г. Той също така потвърди, че наистина смята  Путин за „убиец„.

В отговор на това Русия призова своя посланик за преговори, за да предотврати „необратимото влошаване“ на отношенията между двете държави. Руското правителство заяви, че Анатолий Антонов е бил призован да се върне от Вашингтон обратно в Москва, тъй като отношенията със САЩ са стигнали до „задънена улица„.

Междувременно Байдън коментира доклад на американското разузнаване, който загатва, че Путин е разрешил кампания за намеса в президентските избори в САЩ, проведени през ноември миналата година. Въпросният доклад обвинява Русия, че се е опитала да повлияе на резултата от изборите в полза на бившия президент с републикански политически възгледи Доналд Тръмп, който изгуби от Байдън, който е демократ. Очаква се САЩ да наложат санкции срещу Русия още през следващата седмица заради заключенията на доклада.

Какво твърди Путин?

Отхвърляйки обвиненията на Байдън, Путин употреби известна римувана фраза, която буквално се превежда като „Крадецът вика: Дръжте крадеца!“. „Искам да ви споделя, че си спомням фразата от детството си, когато спорехме на детската площадка. И това не е случайно, защото това не е просто една детска поговорка или шега. Тя има дълбок психологически смисъл. Винаги виждаме собствените си черти в другите хора и мислим, че те са това, което сме ние в действителност. И в резултат на това ние съдим за човека по неговите действия и му даваме оценка.“, сподели той, коментирайки настоящата ситуация в ефира на държавната телевизия.

Преди време руският президент отхвърли обвиненията, че руската държава се е опитала да убие умишлено опозиционния политик Алексей Навални, който миналата година беше отровен с нервнопаралитичен агент. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви по-рано днес, че последните американски обвинения не са подкрепени с доказателства и ще навредят допълнително на отношенията между двете нации.

В изявлението на руското външно министерство се казва: „Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е призован в Москва за консултации, за да се анализира какво трябва да се направи в контекста на отношенията ни със САЩ. Русия се интересува от идеи за предотвратяване на необратимото влошаване на тези отношенията.“

Какво твърди Байдън?

Байдън сподели пред „ABC“, че в края на януари е предупредил Путин за потенциалната реакция на САЩ в отговор на предполагаемата намеса на Русия в организацията на проведените избори. „Той ще плати цената за това.“, заяви американският лидер в свое интервю, излъчено вчера. Запитан какви ще бъдат последствията, той отговори кратко: „Ще видите скоро.“ На друг въпрос дали смята, че Путин е „убиец„, Байдън потвърди, че наистина мисли така.

По време на по-късна пресконференция говорителят на Белия дом Джен Псаки разкри, че отношенията между Русия и САЩ ще бъдат различни, в сравнение с управлението на Тръмп. „Със сигурност руснаците ще понесат отговорност за действията, които са предприели.“, коментира Псаки пред репортери.

Какво гласи докладът на американското разузнаване?

Докладът, който се състои от 15 страници, публикуван във вторник от Службата на директора на националното разузнаване в САЩ, описва така наречените „дейности за оказване на влияние“, предприети от Русия и Иран. В него се казва още, че лица, обвързани с Русия, са разпространили необосновани твърдения за президента Байдън преди изборите на 3 ноември. Докладът също така гласи, че кампанията за дезинформация се е опитала да подкопае доверието в мащабния изборен процес.

Според обвиненията, отправени от САЩ, определени хора, свързани с руското разузнаване, също са разпространявали негативни слухове за Байдън, които са достигнали до медии, високопоставени служители и съюзници на Тръмп.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments