Руският генерал, ръководил войната в Украйна, е освободен от длъжност

0
60
Ген. Сергей Суровикин
Ген. Сергей Суровикин. Снимка: Министерство на отбраната на Российской Федерация

Твърди се, че един от водещите военни дейци на Русия, генерал Сергей Суровикин, е загубил работата си като началник на военновъздушните сили след седмици на спекулации за изчезването му от общественото полезрение. Информационната агенция „РИА Новости“ съобщи, че той е бил освободен от поста си, позовавайки се на свой източник.

В продължение на няколко месеца генерал Суровикин отговаряше за пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, но никой не го е виждал там от бунта на групировката „Вагнер“ през юни до днес. Анализатори смятат, че отстраняването му от длъжност датира именно от въпросния бунт, предава „BBC“.

В един от руските доклади се цитира източник от Министерството на отбраната, според когото генералът е бил освободен, тъй като предстои да му бъде възложена нова длъжност и сега е в кратък отпуск. Ролята му на ръководител на въздушно-космическите сили е била поета от началника на щаба на военновъздушните сили генерал Виктор Афзалов, предаде още агенция „РИА Новости“.

Както е известно, в часовете, в които наемниците на групировката „Вагнер“ тръгнаха към Москва на 24 юни, генерал Суровикин се появи във видеоклип, в който ги призова да се върнат в базата. По-късно обаче реакцията му отношение на извънредната ситуация беше сравнена с поведение на заложник. Не е тайна, че генералът е в добри отношения с лидера на „Вагнер“ Евгений Пригожин, който изпитва неприязън към други фигури в отбранителната йерархия.

В седмиците след бунта през юни руски военни блогъри съобщиха, позовавайки се на непотвърдена информация, че генерал Суровикин е бил задържан за разпит. Високопоставени лица обаче отрекоха това да е истина, като един от пенсионираните генерали заяви, че той просто „си почива“ и в момента не е на разположение.

Генерал Суровикин, 56-годишен ветеран от съветската кампания в Афганистан през 80-те години на миналия век, получи прозвището генерал Армагедон заради бруталната си тактика, приложена в Сирия.  Друг интересен факт е, че той е първият офицер от армията, който оглавява въздушно-космическите сили на Русия, а няма никакъв опит в авиацията. Грандиозното му повишение е обявено през октомври 2022 г., когато е назначен за главнокомандващ руските сили в Украйна, месеци след началото на пълномащабна инвазия, предприета от Русия. Трите месеца, през които е начело обаче не са особено успешни за страната му. В деня, в който е назначен, мостът над Керченския проток е нападнат, а седмици по-късно Суровикин нарежда отстъпление от град Херсон. В рамките на три месеца военният лидер е заместен от началника на руския щаб Валерий Герасимов, който става един от неговите заместници. Руските военни ръководители нямат много поводи за гордост и похвала, откакто президентът Владимир Путин мобилизира военните сили на Русия през февруари 2022 г. Много от висшите военнослужещи често биват премествани на различни постове.

Преди генерал Суровикин да бъде поставен начело на операцията, военните действия се ръководеха от генерал-полковник Генадий Жидко. Той почина в Москва миналата седмица след „продължително боледуване“, съобщиха високопоставени лица.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments