Руски граждани не спират с военните протести, въпреки опасенията за арести

0
7
"Спрете Путин, спрете войната!"

Откакто Русия нахлу в Украйна, руската гражданка Анастасия започва деня си, като пише антивоенно послание и го закача на стената на входа на жилищния си блок в индустриалния град Перм, разположен в планината Урал, предава „APNews“.

Не вярвайте на пропагандата, която виждате по телевизията, четете независими медии!“ гласи посланието на друг гражданин.

Насилието и смъртта са постоянно с нас вече три месеца – пазете се!“, предупреждава трети.

31-годишната учителка Анастасия, която пожела да бъде идентифицирана само с първото си име, защото се страхува за сигурността си, споделя, че се опитва да открие „безопасен и лесен метод за предаване на послания“.

Въпреки масовите правителствени репресии срещу подобни протестни действия, много руснаци продължават да говорят открито против инвазията. Някои са платили висока цена. В ранните, зимни дни, малко след началото на войната през февруари властите бързо потушиха демонстрациите, арестуваха хора, които протестират и дори такива, които само държат лозунги или други косвени препратки към конфликта. Дейността на критичните медии беше принудително прекратена, тъй като правителството от години насам налага строга цензура на свободата на словото в Русия. Политическите опоненти станаха „мишена“ за нападки от страна на президента Владимир Путин или коментаторите в държавната телевизия. Депутатите приеха мерки, които забраняват разпространението на „невярна информация“ за това, което Кремъл нарича „специална военна операция„, като мерките се прилагат срещу всеки, който се изказва против войната или жестокостите, за които се предполага, че са извършени от руските военни сили.

Хора като Анастасия се чувстват виновни, че не могат да направят повече, за да се противопоставят на инвазията, която, както изглежда, няма да приключи скоро. Жената разказва, че когато на 24 февруари руските военни сили са нахлули в Украйна, първата ѝ мисъл е била да продаде цялото си имущество и да се премести в чужбина, но скоро след това е променила решението си.

Сергей Бесов, печатар и художник от Москва, също смята, че не бива да се мълчи. Още преди инвазията 45-годишният мъж изработва плакати, отразяващи политическата обстановка, и ги разлепва из столицата. Когато преди две години управляващите гласували конституционни поправки, които позволяват на Путин да се кандидатира за още два мандата след 2024 г., Бесов използвал старата си печатарска машина с тежки дървени букви на кирилица и старинно червено мастило, за да отпечата плакати, на които е пишело само: „Против„. По време на размириците в Беларус през 2020 г. заради оспорваните президентски избори и последвалите репресии срещу протестиращите мъжът  изработил плакати с надпис „Свобода“ на беларуски език.

След инвазията в Украйна той започнал да изработва плакати с надпис „Не на войната!“ основният антивоенен лозунг. Видеоклипът на плаката, който се отпечатва, стана популярен в Instagram, а търсенето на копия беше толкова голямо, че те бяха раздадени безплатно. След като някои от плакатите му бяха използвани по време на демонстрация на Червения площад, а много от хората, които ги показваха, бяха арестувани, стана ясно, че полицията неизбежно ще дойде при и при него и екипа му. Силите на реда наистина се появили, но в момент когато Бесов не е бил там. След това те са обвинили двама от служителите му в участие в неразрешен митинг и отпечатване на използвания в него плакат. Мъжът споделя, че делото се е проточило повече от три месеца, което е довело до голям стрес за всички обвиняеми, тъй като все още не е ясно дали ще бъдат наказани и по какъв начин.

Саша Скочиленко, 31-годишна художничка и музикантка от Санкт Петербург, също не успява да остане незабелязана и е изправена пред тежки последствия за това, което смята за сравнително безопасен начин да разпространи ужасите на войната. Тя е била задържана за подмяна на пет етикета с цени в супермаркет с малки, съдържащи антивоенни лозунги. През 2020 г. Скочиленко е преподавала актьорско майсторство и заснемане на филми в детски лагер в Украйна и още тогава се е тревожила как конфликтът ще се отрази на бившите й ученици. Сега младата жена я грози присъда до 10 години затвор по обвинения в разпространение на невярна информация за руската армия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments