Руската църква в София затваря врати

1
41
Руската църква
Руската църква. Снимка: Посольство России в Болгарии

Руската църква в София ще затвори, обявиха от Министерството на външните работи в Русия. Решението идва след експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

Вчера свещеници от руската църковна мисия в столицата ни са били извикани от българската имиграционна служба, където им е била връчена молба да напуснат страната до 24 часа, защото се предполагало, че са заплаха за националната сигурност. Става въпрос за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, уточнява говорителят на МВнР в Русия Мария Захарова, добавяйки мнението си, че това е изключително неприятелски акт на българските власти противоречал на логиката.

„Хората, които са посветили живота си да служат на Бог в името на единството между руския и българския народ, основано на обща религия и християнски ценности, бяха транспортирани като престъпници в превозно средство с решетки на прозорците обратно в църквата от българската имиграционна служба, за да си опаковат багажа. Те ще бъдат депортирани като нарушители. Те просто ще бъдат оставени на сръбската граница да се оправят сами“, заяви още Захарова.

„Това още веднъж подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между нашите държави, но и на културните и човешки връзки между нашите народи. Сегашната им цел изглежда е прекъсване на отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и братските връзки между руския и българския народ“, заяви говорителката на МВнР на Русия.

„Решението очевидно е предварително обмислено, но е изпълнено на голям църковен празник – Рождество на Пресвета Богородица“, отбеляза и посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пред телевизионния канал „Россия 24“. По думите й няма повдигнати конкретни обвинения срещу духовниците, историята е измислена.

„Църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, в която се помещаваше Подворието, на този етап ще прекрати своята дейност, по-нататъшната й съдба ще бъде решена от Руската православна църква“, разкри още Митрофанова, добавяйки, че неприятелската стъпка срещу руското духовенство е не само провокативна, груба, грозна постъпка, но и шамар срещу собствените граждани, вярващите българи.

„Със сигурност ще последват ответни действия, но ние не сме варвари, за да предприемаме огледални мерки срещу подворието на Българската православна църква в Москва“, категорична е още тя.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Гост
Гост
2 месеци по-рано

Да си омитат парцалите, убийци на деца, изнасилвачи и крадци