Руската “Норникел” сондира нови отпадни води в арктическа минна база

0
15
Замърсяване с петрол.
Снимка: Пиксабей

Руските служители разследват минна компания в Арктика заради изпомпването на отпадъчни води от един от преработвателните ѝ съоръжения в близката провинция, информира “BBC”“Норилски Никел” заяви, че е спряла служителите, участващи в нарушението. По най-скорошни данни изпомпването вече е прекратено. Това е нов

инцидент със замърсяване с участието на фирмата, известна като Nornickel.

Работниците по авариите с всички сили се опитват да задържат огромен дизелов разлив от депо за гориво, собственост на компанията. Местен еколог и репортери от руския независим ежедневник “Новая газета” заснеха пенеста вода, която се изпомпва в арктическа тундра от резервоара в завод в Талнах близо до “Норилски Никел”.

Охранителите се опитаха да спрат заснемането на деянието. Репортерите заявиха, че се смята, че отпадъчните води съдържат тежки метали – никел, кобалт и мед, както и сярна киселина, което фирмата отрече. В изявление Nornickel заяви, че “отговорните служители в предприятието са били отстранени” за “допускане на грубо нарушение на правилата за експлоатация в резервоара на хвостохранилището”.

“Nornickel започна разследване за случилото се и фирмата работи с Министерството на природните ресурси и Министерството за извънредни ситуации”, се казва в съобщението.

Руският следствен комитет (СК), който проучва тежки престъпления, започна собствено разследване на инцидента. Според Nornickel отпадъчните води не съдържат токсични хвости от рудодобивната дейност на компанията. Фирмата твърди, че “пречистената” вода е била изпомпана от резервоара, за да се предотврати пренасищането, като признава, че това не е приемлива практика. “Новая газета” съобщава, че отпадъчните води са влезли в река Хараелах, която се влива в езерото Пясино.

Дизеловият разлив в края на май включваше около 21 000 тона, някои от които замърсяват езерото. Водите на река Амбарна, течаща към езерото, почервеняха от дизела. Nornickel има множество насаждения в и около арктическия град Норилск, който отдавна е категоризиран като едно от най-замърсените места в света.  Милиардерът Владимир Потанин е най-големият акционер с 30,4% дял, докато руският алуминиев гигант, управляван от магната Олег Дерипаска, притежава 27,8%.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments