Руската Норникел се бори срещу обвиненията за прикриване на нефтен разлив в Арктика

0
187
Добиване на нефт, залез.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Задълбочава се натискът върху руската минна компания Norilsk Nickel (Норникел) заради петролен разлив в Арктика, заради който с около 17% цената на акциите на компанията са обезценени, самата тя е с огромна сметка за компенсация и е изложена на обвинения за покриване на пълния размер на щетите, съобщава агенция “Ройтерс”.


Норникел (GMKN.MM), както е по-известна фирмата, отрича обвиненията от страна на зелените кампании, регионален управител и бивш служител на руската екологична служба, които се изказаха публично, а някои от тях дори публикуваха тестове, снимки и свидетелски показания в подкрепа на твърденията им.

Техните доказателства, които Ройтерс не успя да провери, показват, че петролът се е разпространил в езеро и според свидетели в река, която се влива в Северния ледовит океанНорникел, позовавайки се на официални тестове и сателитни снимки, отрича замърсяването да се е разпространило в двата водни басейна. В официалното изявление на компанията се казва, че течът е задържан от електроцентрала в близост до индустриалния град Норилск на 29 май и че 90% от дизела е изпомпан благодарение на херметични помпи. Компанията също отрича да крие степента на щетите, като казва, че огромният брой компании, регулатори и други длъжностни лица, участващи в операцията по почистване, гарантират пълна прозрачност.

“Не можем да си представим как би било възможно да се скрие нещо при такива условия”, заяви говорител на компанията. “Разследването на инцидента се провежда от регулаторни и мониторингови агенции”, подчерта още той.

Ройтерс няма независими доказателства в подкрепа на твърденията, че Норникел е укрила информацията. Акциите на Норникел паднаха с 5% за един ден в Москва в понеделник, след като руските власти за опазване на околната среда поискаха да покрие щети за над 2 милиарда долара. Компанията заяви в сряда, че оспорва размера на иска и методологията, използвана за неговото изчисляване.

През юни руският президент Владимир Путин обвини Владимир Потанин, милиардерският бос на Норилск, че не е предотвратил навреме източника на разлива в резервоар за гориво и заяви, че са нанесени значителни щети на крехката арктическа среда. Потанин каза на Путин, че Норникел няма да спести разходи за възстановяване на околната среда и се ангажира да финансира програми, които да увеличат популацията на елени и да поддържат запаси от редки риби. Норникел заяви публично, че също така се ангажира с федерално разследване на инцидента, поема пълна отговорност за случилото се и иска да избегне повторен такъв инцидент.

При затварянето на пазара в четвъртък акциите на Норникел бяха почти 17,3% по-ниски, отколкото при откриването на 29 май.

Подтик за повече информация

Разливът е причинен от отказа на резервен резервоар за гориво в електроцентралата, собственост на NTEK, дъщерно дружество на Норникел. Около 21 000 тона дизел са изтекли в реки и недра близо до Норилск. Норникел, един от най-големите световни производители на никел и паладий, обвинява стопяването на ледника поради климатичните промени, за ерозия на основите на резервоара.

Федералните следователи отчетоха като грешка лошото състояние на резервоара за гориво и задържаха трима от управителите на електроцентралата, като обвиниха и кмета на Норилск в престъпна небрежност.

Екологичните групи и някои руски служители са притеснени от това, което наричат “липса на информация за това доколко замърсяването се е разпространило към Северния ледовит океан”.

“Очевидно е, че се извършва прикриване”, смята Василий Рябинин, който наскоро след разлива се оттегли от поста си в държавния екологичен регулатор Росприроднадзор в Норилск.

“По-голямата част от горивото е попаднало в езерото, преди да поставят задържащите плоскости”, каза той.

Рябинин посочи като доказателствени снимки, които той лично е направил на 4 юни. На фотосите се виждат оцветени кръгове с дизел отвъд бреговете на реките (тоест навътре към езерото). Рябинин казва, че е бил възпрепятстван да извърши правилна проверка на обекта в деня на аварията от охранителите на електроцентралата и полицията, която вече е била пристигнала на мястото.

По думите му неговият ръководител в Росприроднадзор го е върнал обратно, въпреки че не е имал право за това по документи. По-късно Росприроднадзор го отстранява от случая, а малко след това Рябинин подава оставка, преценявайки, че работодателят му е съучастник в екологичните щети.

Росприроднадзор не дава отговор за напускането на служителя си. Бившият му шеф Андрей Конопльов отказа коментар по случая. Александър Ус, отговарящ за района на Красноярск, където е възникнал течът, също изрази притеснение след проверка на мястото на произшествието и разговор със служители на компанията. Той каза, че NTEK първо е твърдяла, че автомобил се е запалил на мястото, а след това е променила версията си за събитията, като е застъпила версията, че резервоарът за гориво може да е изтекъл, но че няма екологични щети. Два дни минаха, каза той, преди да стане ясна истинската картина.

“Имаше чиста дезинформация (от страна на Норникел), която не можеш да опишеш като нещо друго, освен желание да бъде скрито случилото се или мащаба на случилото се”, заяви той пред държавната телевизия през юни.

Обявявайки извънредно положение в района на 3 юни, Путин разкритикува това, което нарече заблуден и забавен отговор.

“Защо властите разбраха за случилото се чак два дни по-късно?”, попита видимо раздразнен Путин ръководителя на NTEK Сергей Липин. “Какво, сега ще разберем за спешните ситуации от социалните медии? Всичко наред ли е със здравето ви”, продължи руският президент.

Липин защити управлението на НТЕК от аварията пред Путин, като заяви, че е предал информация за произшествието в съответствие със стандартния си план за разливане на гориво. Той не коментира твърдението на управителния съвет на компанията, че NTEK е променил версията си на събития.

Американското желание за помощ беше отхвърлено

Въпреки притесненията за най-лошия нефтен разлив в Русия от 1994 г., Москва отказа предложението на САЩ да помогне за почистването, заявявайки, че може да се справи самостоятелно. Някои екологични кампании казват, че се съмняват в твърденията на Норникел, че е успяла да възстанови 90% от изтичащия дизел, позовавайки се на подобни почиствания в миналото по целия свят.

От своя страна Норникел заяви, че се справя според прогнозата си, но че точните данни ще бъдат налични, едва когато горивото се отдели от събраната вода.  Норникел действа като основен работодател и благодетел в сибирския арктически град на над 2350 км (1460 мили) от Москва. Компанията назначи старши изпълнителен директор на новата длъжност за старши вицепрезидент по опазване на околната среда и обеща задълбочено почистване на района.

Тестовете, снимките и разказите на очевидци, цитирани от групата на Рябинин, Ус и околната среда, предполагат, че дизелът е достигнал езерото Пясино, на около 20 км (12 мили) северно от мястото на разливане. Норникел отрича това, като се позовава на официални тестове.

Снимките, направени от Рябинин и публикувани онлайн, показват бреговете на река Амбарная отвъд ограничителните стрели – участъкът, който се влива в езерото Пясино – оцветени с дизелово гориво.

Отделно московският хидрогеолог Георги Каваносян тества проби от река Пясина при пътуване до там през юни. Във видео, публикувано онлайн, той показа, използвайки техническо оборудване, как там се съдържа повече от удвоената нормална концентрация на токсични нефтени продукти.

Говорителят на Росприроднадзор сподели данни с Ройтерс, които не откриха критични нива на замърсяване на мястото на 30 юни. Норилск цитира същите данни, за да покаже, че не крие нищо.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments