Русия ще крие военните си, като им забрани смартфони

0
218
Руски войник, смартфон. Снимка: weaponews.com
Руски войник, смартфон. Снимка: weaponews.com

Руският парламент гласува да забрани на войниците да използват смартфони и социални мрежи, след като поредица от разследвания разкриха тяхното тайно участие в международни конфликти, предаде в. „Гардиън“.

Руската Дума във вторник гласува забрана на членовете на въоръжените сили да публикуват онлайн информация за своите военни части, местоположение и друга лична информация, включително снимки, видео и геолокационни данни. На тях също ще бъде забранено да носят смартфони или други интелигентни устройства, които могат да се свързват с интернет и могат да съхраняват данни, като например снимки. По-старите мобилни телефони няма да бъдат забранени.

Руските власти заявиха, че забраната е необходима за защитата на военна информация от чужди разузнавателни служби. Текстът на законодателството изрично споменава неотдавнашната военна кампания на Русия в Сирия. Владимир Богодухов, член на военния комитет на Думата, каза: „Ние сме беззащитни, тъй като информацията ни не е защитена от нашите така наречени партньори… Целта на това законодателство не е да усложни живота на военнослужещите, а да осигури безопасността им.“

Руснаците често публикуват снимки и подробности за военната си служба в социалните мрежи „Вконтакте“ и „Однокласници“ като начин да поддържат връзка с други войници.

Но данните също така позволяват на разследващи журналисти да следят действията на руските сили в Украйна и Сирия, понякога в реално време. Така например, данните от социалните медии позволиха на журналисти да следят военни части, действащи в Югоизточна Украйна, където Русия отрича да присъстват нейни сили.

Разследващият уеб сайт „Белингкат“ (Bellingcat) проследи войници, превозващи ракетна система земя-въздух, за която се смята, че е свързана със свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines. Във видеоклип, наречен Selfie Soldiers, „Вайс нюз“ (Vice News) успя да открие руски войник от Бурятия в централна Русия, който бе публикувал снимки от Източна Украйна по време на конфликта.

Данните от социалните мрежи също улесняват проследяването на членове на руските въоръжени сили в Сирия, в някои случаи до няколко седмици преди да бъде обявена официално намесата на Русия в гражданската война там.

Все пак, в бита си военните щели да имат право да ползват смартфони.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments