Русия ще арестува гражданите си за „неуважение“ на правителството

0
99
Владимир Путин, Давос, 2009 г. Снимка: wikimedia commons
Президент на Русия Владимир Путин. Снимка: wikimedia commons

Руският парламент одобри спорен закон, който позволява на съдилищата да арестуват хора за онлайн „неуважение“ на правителствени или държавни служители, включително президента Владимир Путин.

Законът, който според критиците напомня на законодателството от съветската епоха, използвано за атаки срещу политически дисиденти, предвижда глоби в размер до 100 000 рубли (около 1 300 евро) за „неприлични“ онлайн съобщения, които демонстрират „явно неуважение към обществото, страната, държавните символи на Русия, конституцията или властите”, предаде „Ройтерс“.

Повторните нарушители могат да бъдат ударени с глоби до два пъти тази сума или 15 дни зад решетките.

Александър Верховски, ръководител на московския „Сова център“, който следи за злоупотребите с анти-екстремисткото законодателство, заяви, че хората могат да бъдат обвинени за онлайн коментари като „Путин е копеле“ или шеги за парламента. Други изразиха загриженост, че законът е толкова неясно формулиран, че почти всяка онлайн критика на властите, включително сатира, може да се тълкува като „неуважение“.

„Скоро ще разказваме шеги за властите в кухнята“, писа Сергей Швакин, московски адвокат, във Facebook.

Законът, който е създаден от Андрей Клишас, сенатор от управляващата партия „Обединена Русия“ на Путин, бе критикуван от някои депутати и правителствени служители. „Една от задачите на правителствените органи е спокойно да изслуша критиките на нейната работа“, каза за „Ведомости“ заместник-министърът на комуникациите Алексей Волин.

„Ако спрем да наричаме глупака глупак, той няма да спре да бъде глупак“, каза Сергей Иванов, депутат от националистическата партия ЛДПР, която обикновено подкрепя Кремъл по важни въпроси.

Клишас отрече закона е форма на цензура и заяви, че властите са „сами по себе си заслужаващи уважение“. Очаква се Путин да подпише закона в сила през следващите седмици.

Парламентът също така одобри отделно законодателство, също подготвено от Клишас, което ще даде на властите правомощия да блокират уеб страници, които публикуват „неуважителни“ материали или „фалшиви новини“. Клишас настоява обаче, че законът няма да бъде използван за атаки към независими или опозиционни уебсайтове, като казва, че това няма да засегне „традиционните медии“.

Законите се появяват, след като рейтингът на Путин достигна до 13-годишно дъно от 33% след много непопулярния ход за увеличаване на националната пенсионна възраст с пет години. Резултатите от анкета през януари, проведена от подкрепяния от държавата Център за изследване на общественото мнение, показаха спад от 37 процентни пункта от 2015 г. насам.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments