Русия: Последните протести в подкрепа на Навални вече са в ход

0
79
Москва
Москва. Снимка: Pixabay

Руските власти затвориха метростанции и ограничиха движението в Москва, тъй като в други части на страната отново започнаха митинги в подкрепа на лидера на опозицията Алексей Навални, който в момента се намира в затвора. Много ресторанти и магазини в центъра на града ще бъдат затворени, а наземният транспорт ще бъде с променен маршрут.

Над 4000 души бяха арестувани в различни части на Русия по време на протестите миналата седмица. Както е известно, Навални беше задържан веднага при завръщането си в Русия. Преди това той прекара дълъг възстановителен период в Берлин, Германия след като беше умишлено отровен с токсично вещество.

Опозиционният лидер беше арестуван на 17 януари по обвинения за неспазване на условията на наложената му преди време условна присъда за присвояване. Руските власти твърдят, че той е трябвало да се явява редовно в полицията съгласно разпоредбите свързани с  условната му присъда. Навални на свой ред определи задържането си като „абсолютно незаконно„, като заяви, че властите са знаели, че той е бил лекуван в Берлин заради отравянето с веществото „Новичок“, което се случи в Русия миналия август.

Какво е най-новото по случая?

Неотдавна на територията на Далечния изток в Русия се проведоха протести в подкрепа на Навални, въпреки предупрежденията на полицията да се избягват струпванията на много хора и отрицателните температури, които достигнаха до -52 °С. По официални данни тогава силите на реда са задържали над 250 души. Вече са организирани и нови протести в Москва, които ще се състоят по-късно.

Редица близки сътрудници на отявления критик на Путин също бяха задържани миналата седмица, а други, включително брат му и активистката Мария Альохина, са поставени под домашен арест.

Главният редактор на руски уебсайт, специализиран в областта на правата на човека, Сергей Смирнов също беше арестуван пред дома си вчера. Новината за задържането му, очевидно заради твърденията, че той е участвал в протестите  миналата седмица, бяха посрещнати с критики от страна на други журналисти.

Според официалните данни по случая в момента силите на реда в Москва са напът да задържат още ревностни поддръжници на опозиционния лидер. Наред с това седем метростанции ще бъдат затворени в Москва по-късно днес, а движението на пешеходци ще бъде ограничено в центъра на града, предаде „AFP“.

Навални обвини агентите на Държавна сигурност, които по негови думи са действали по заповед на Путин и са организирали атаката срещу него, при която той беше отровен с „Новичок“ и едва не изгуби живота си. Разследващи журналисти от уебсайта „Bellingcat“ посочиха руските агенти на ФСБ, като потенциални извършители на престъплението.

Кремъл на свой ред продължава да отрича участието си в атаката срещу опозиционера, като оспорва заключението на западните експерти в областта на химическите оръжия, че е използвано именно веществото „Новичок“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments