Русия отрича, че ядрените ѝ централи са източник на радиация

0
152
Ядрена централа
Снимка от Pixabay

Русия заяви, че повишените нива на ядрен материал, открит над Скандинавските страни, не са в резултат на дейността на нейните електроцентрали. Органите за радиационна безопасност във Финландия, Норвегия и Швеция заявиха, че миналата седмица са установили по-високи от обичайните количества радиоактивни изотопи в атмосферата. От Органа за обществено здраве в Холандия заявиха, че след анализ на данните, смятат, че материалът идва от посоката на Западна Русия. В него се казва, че материалът може да показва наличие на „повреда на горивен елемент„, пише „BBC“.

В официално изявление Русия обяви, че двете ѝ централи в северозападната част – АЕЦ „Ленинградская“ и АЕЦ „Колская“, работят нормално и че не е имало информация за изтичане на опасни вещества от тях.

Не е имало оплаквания за работата на оборудването.“, заяви пред агенция „Tass“ говорител на държавния концерн за атомна енергия „Росенергоатом“.

Агрегираните емисии на всички определени изотопи през гореспоменатия период не надвишават референтните числа. Нивата на радиация около двете електроцентрали „останаха непроменени през юни.“, добави той.

Ласина Зербо, изпълнителен секретар на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ОДВЗЯО), обяви в петък, че станцията за наблюдение в Стокхолм е засякла наличие на три изотопа в атмосферата – Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103, които са били по-високи от обичайните нива, но не без да са вредни за човешкото здраве. Частиците са били засечени на 22-23 юни.

От Холандския национален институт за обществено здраве и околна среда в заявиха в петък, че съставът на ядрения материал може да показва повреда на горивен елемент в ядрената централа. Международната агенция за атомна енергия – органът за радиационна безопасност на ООН, информира в събота, че е запозната с докладите и търси повече информация по случая от страните членки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments