Русия официално напусна ракетния договор със САЩ

0
67
Ракета
Ракета "Kалибр". Снимка: militaryarms.ru

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който страната прекратява изпълняването на ангажиментите си по един от основните договори за контрол над въоръженията от времето на студената война. Нареждането на Владимир Путин за Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег влиза в сила незабавно, предаде „Ройтерс“.

Това става точно три месеца след като САЩ заявиха, че ако Русия не отстрани нарушенията до 60 дни, страната ще бъде принудена да напусне договора. В началото на февруари Вашингтон направи тази крачка, а руският президент одобри създаването на сухоземен вариант на крилатите ракети „Калибр“ с морско базиране, които досега попадаха под забраната на договора.

Въпреки това в указа на Путин се казва, че участието на Русия в договора от 1987 г. е спряно „до отстраняване от САЩ на допуснатите от тях нарушения на задълженията им по договора или до прекратяването на действието му“.

Вашингтон обвинява Москва в нарушения поне от 10 години насам, а Русия се фокусира напоследък върху базите в Румъния и Полша на американския противоракетен щит, които според нея можело да се използват не за отбрана, а за атакуващи ракети „Томахоук“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments