Русия обвини България, че е направила шоу с изгонването на двамата дипломати

0
79
Знаме на Русия
Снимка: Wikimedia commons

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини България, че е направила шоу с изгонването на двамата руски дипломати. Като доказателство за твърдението си тя посочи, че те са разбрали за случая от медиите. Едва след това е било съобщено официално на посолството на Русия у нас, че дипломатите трябва да напуснат страната.

Ето какво каза Захарова:

„Не бяха представени материали, доказателства, основания, които да послужат за основа на предприетите решения или вината на тези хора. Беше направено такова шоу.“

Захарова обясни, че общоприетата практика е първо да бъде уведомено посолството и чак след това медиите за решението да бъдат изгонени дипломати, предаде „Фокус“.

Защо бяха изгонени двамата руски дипломати?

Двамата бяха руски дипломати бяха изгонени, защото бяха уличени, че са шпионирали в полза на чужда държава. Както Искра.бг ви съобщи на 24 януари от прокуратурата обявиха, че в ДАНС са били получени сигнали. На базата на тях Специализираната прокуратура е образувала две досъдебни производства за престъпления срещу Република България.

При разследването е било разкрито, че от 2017 година първият секретар в Руското посолство е осъществявал разузнавателна дейност, като е търсил информация за механизмите, по които се провеждат изборите в България.

При другото досъдебно производство е установено, че служител на Търговското представителство на Русия е събирал разузнавателна информация, включително такава, която представлява държавна тайна, в сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната. Впоследствие той е я изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност той е провеждал срещи с български граждани, които са му предоставяли информация, включително такава, която представлява служебна тайна.
Двете досъдебни производства обаче са спрени, защото лицата имат дипломатически имунитет.

Какво предприе в отговор Русия?

В отговор Русия обяви, че ще предприеме реципрочни действия спрямо България. На официалната си страница в социалната мрежа „Facebook“ руското дипломатическо представителство посочи, че не са били представени никакви доказателства, които да потвърждават осъществяването на дейност, несъвместима със статута на двамата дипломати.

Въпреки това те напуснаха страната в посочените срокове. Бяха им дадени 48 часа.

„Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни.“, написаха още от представителството.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments