Русия няма да изнася петрол при ограничение на цените от страна на Запада

0
26
Президент Владимир Путин
Президент Владимир Путин. Снимка: Посольство России в Болгарии, Facebook

Русия е категорична, че няма да продължи да изнася петрол при ограничение в цените от страна на Запада. Новината беше съобщена от главният човек по енергетиката на президента Владимир Путин Александър Новак. По настоящем Русия е вторият по големина износител на петрол в света, предаде „Reuters“. 

Групата на седемте и Австралия в петък се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел на руския морски суров петрол, след като членовете на Европейския съюз /ЕС/ преодоляха съпротивата на Полша.

Ходът на Запада да забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол над тавана е опит да се накаже Путин за конфликта в Украйна.

В същото време в последното си обръщение от тази нощ президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува решението за тавана на цените на руския петрол от 60 долара за барел. Според него реално той трябва да бъде двойно по-малък.

Дискусиите по думите на Зеленски са приключили без сериозни решения, защото той не можел да нарече сериозно решение това, което се е случило. Нещо повече. Според него то е доста удобно за бюджета на една терористична държава.

„Русия вече нанесе колосални щети на всички страни по света, като умишлено дестабилизира енергийния пазар. И светът не посмя да задейства реалното си енергийно разоръжаване. Това е слаба позиция. Логиката е очевидна, ако таванът на цената на руския петрол е 60 долара, вместо например 30, което беше поискано от по-специално от Полша и балтийските държави, тогава руският бюджет ще получава само около 100 милиарда долара годишно“, посочи още Зеленски.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments