Русия нанася удари по украинската инфраструктура: Заплашва да унищожи западни сателити

0
44
Русия, Украйна, САЩ
Русия, Украйна, САЩ. Снимка: Pixabay

Високопоставен руски правителствен служител намекна за възможността Русия да свали търговски западни сателити, които се използват за подпомагане на военните усилия на Украйна. Междувременно Русия продължава кампанията си за бомбардиране на украинската инфраструктура. Ако заплахата бъде осъществена, това неминуемо ще породи опасения за ескалация на напрежението в осеммесечния ожесточен конфликт и риск от пряка конфронтация между Русия и Запада, предава „Reuters“.

САЩ и търговските доставчици на сателити все още не са коментирали официално тази новина. Константин Воронцов, високопоставен служител на руското външно министерство, заяви, че използването на западни сателити в помощ на украинските военни действия е „изключително опасна тенденция„. Той не спомена имената на конкретни сателитни компании, въпреки че по-рано този месец Илън Мъск обяви, че неговата ракетна компания „SpaceX“ ще продължи да финансира интернет услугата Starlink в Украйна, като се позова на необходимостта от „добри дела„.

Русия разполага със значителен офанзивен космически потенциал, както и САЩ и Китай. През 2021 г. Русия изстреля противоспътникова ракета, за да унищожи един от собствените си спътници. През август Москва обвини САЩ в пряко участие във войната, след като Вадим Скибицки, заместник-ръководител на военното разузнаване на Украйна, заяви пред британския вестник „Телеграф“, че Киев използва доставени от САЩ ракетни установки за високомобилна артилерийска система (HIMARS) като в подкрепа на твърденията си изтъкна, че са налични отлични сателитни изображения и информация в реално време. Сателитните изображения на зоната на конфликта, заснети от търговски американски фирми за сателитни снимки, се разглеждат ежедневно в Twitter от експерти по разузнаване със специален код, които посочват координатите на потенциалните руски военни уязвимости.

Атака, насочена към инфраструктурата в Украйна  

Тъй като контраофанзивата на Украйна в южната Херсонска област се забави през последните дни поради влажното време и трудния терен, а на изток също нямаше драматични промени, Киев обяви, че Русия продължава кампанията си за унищожаване на критичната инфраструктура преди зимата. Украински високопоставени лица заявиха, че кампанията има за цел да сломи духа на хората да се съпротивляват, като ги лиши от основни комунални услуги като светлина и топлина – стратегия, която според тях е обречена на неуспех.

Русия на свой ред твърди, че се насочва към инфраструктурата като част от това, което нарича „специална военна операция„, за да отслаби украинската армия и да елиминира това, което според нея е потенциална заплаха за собствената ѝ сигурност.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, заяви, че районът, включително самата столица, е изправен пред 30% дефицит в капацитета си да произвежда необходимата електроенергия след нанесените руски удари.

Междувременно от военната администрация на Киевска област съобщиха, че районът трябва да се подготви за извънредни прекъсвания на електрозахранването за неопределен период от време заради атаките от страна на Русия.

Украинският оператор на електропреносната мрежа „Укренерго“ информира, че електропреносната мрежа в Централна Украйна е била засегната през нощта, като са възможни по-нататъшни смущения в електроснабдяването.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments