Русия казва, че нейната ваксина Sputnik V за COVID-19 е 92% ефективна

0
193
Ваксинация
Снимка: Wikimedia commons

Руската ваксина Sputnik V е 92% ефективна за защита на хората от COVID-19 според междинните резултати от проучването, съобщи държавният фонд за богатство на страната в сряда, докато Москва се впуска в крак със западните производители на лекарства в надпреварата за първата доза, информира “Агенция Ройтерс”.

Първоначалните резултати са едва вторите, публикувани от късния етап на човешки опит в глобалните усилия за производство на ваксини, които могат да спрат пандемията, която е убила повече от 1,2 милиона души и е опустошила световната икономика.

Резултатите се основават на данни от първите 16 000 участници в проучването, които са получили и двете от ваксината с две дози, заяви Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който подкрепя нейното развитие и я пуска на пазара в световен мащаб. Ръководителят на RDIF Кирил Дмитриев заяви:

“На базата на данните показваме, че имаме много ефективна ваксина.”

Той добави, че това е новината, за която разработчиците на ваксината ще говорят един ден с внуците си. Анализът е проведен, след като 20 участници в проучването са развили симптоми на COVID-19, като са изследвали колко са получили ваксината спрямо плацебо пуск. Това е значително по-ниско от 94-те инфекции при изпитването на ваксина, разработена от Pfizer Inc PFE.N и BioNTech BNTX.O. За да потвърди степента на ефикасност, Pfizer заяви, че ще продължи процеса си, докато има 164 случая на COVID-19.

RDIF заяви, че руското изпитание ще продължи още шест месеца и данните от проучването също ще бъдат публикувани във водещо международно медицинско списание след партньорска проверка. Европейските акции и американските фючърси на акции леко увеличиха печалбите си след обявяването на Русия. [MKTS / GLOB]

Още един тласък

Съобщението на Русия последва малко след резултатите, публикувани в понеделник от Pfizer и BioNTech, които заявиха, че техният продукт също е ефективен над 90%.

Руските резултати са още един тласък на други ваксини срещу COVID-19, които се разработват в момента и са доказателство за концепцията, че болестта може да бъде спряна с ваксинацияЕкспертите заявиха, че знанията за дизайна и протокола на изпитанието са оскъдни, което затруднява тълкуването на цифрите, публикувани в сряда.

Учените изразиха опасения относно скоростта, с която Москва е работила, давайки възможност на регулаторите на ваксината и стартирайки програма за масова ваксинация, преди да бъдат завършени пълните изпитания за тестване на безопасността и ефикасността ѝ.

Русия регистрира своята ваксина за COVID-19 за обществена употреба през август, първата страна, която го направи, въпреки че одобрението дойде преди началото на мащабния процес през септември.

Така нареченото проучване от фаза 3 на ваксината, разработена от Института „Гамалея“, се провежда в 29 клиники в Москва и ще включва общо 40 000 доброволци, като една четвърт от тях ще получи плацебо. Шансовете за заразяване с COVID-19 са били 92% по-ниски сред хората, ваксинирани със Sputnik V, отколкото при тези, които са получили плацебо, съобщиха от RDIF. Това е доста над прага на ефективност от 50% за ваксините COVID-19, определен от Американската администрация по храните и лекарствата. Дани Алтман, професор по имунология в Империал Колидж в Лондон, заяви:

“Не виждам смислена причина да не вярвам на тези резултати, но е толкова трудно да се коментира, тъй като там има толкова малко данни.”

Той каза, че макар руската версия да е сходна по ниво на детайлност с тази на Pfizer и BioNTech, ключовата разлика е, че пускането на Pfizer идва на фона на множество публикувани данни за това как е проектиран процесът, неговия протокол и какви са били крайните му точки.

Резултатите от ранните етапи на проучванията бяха рецензирани и публикувани през септември в медицинското списание The Lancet.

Sputnik V

Руският медикамент е наречен Sputnik V на сателита от съветската ера, който предизвика космическата надпревара, което е знак за геополитическото значение на проекта за руския президент Владимир Путин. Ваксината е предназначена да предизвика отговор от два пуска, прилагани с интервал един от друг 21 дни, всеки от които се основава на различни вирусни вектори, които обикновено причиняват обикновена настинка: човешки аденовируси Ad5 и Ad26.

За своята ваксината Pfizer и BioNTech използват технология Messenger RNA (mRNA) и е предназначена да предизвика имунен отговор, без да се използват патогени, като действителни вирусни частици.

Русия също тества различна ваксина, произведена от института Vector в Сибир, и е в началото на регистрацията на трета, каза Путин във вторник, добавяйки, че всички ваксини в страната са ефективниRDIF заяви, че към 11 ноември не са докладвани сериозни странични ефекти по време на проучването на Sputnik V във фаза 3.

Някои доброволци са имали краткосрочни незначителни нежелани реакции като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, сред които треска, слабост, умора и главоболие, се казва в съобщението.

Масови ваксинации

Успешните ваксини се разглеждат като решаващи за възстановяването на ежедневието по света, като помагат за прекратяване на здравната криза, която затвори бизнеса и изведе милиони, които не ходят на работа.

Русия регистрира ваксината за домашна употреба през август и също така я е използвала на 10 000 души, считани за изложени на висок риск от COVID-19 извън проучването. Путин заяви, че Русия очаква да започнат масови ваксинации до края на годинатаДиректорът на Института “Гамалея” Александър Гинцбург коментира: 

“Публикуването на междинните резултати от клиничните изпитвания след регистрацията, които убедително демонстрират ефикасността на ваксината Sputnik V, отстъпва място на масовата ваксинация в Русия срещу COVID-19 през следващите седмици.”

Москва пуска голяма мрежа от стаи за ваксинация и жителите, които искат да се възползват от имунизацията, може да успеят да получат първата доза още следващия месец, ако дотогава бъдат доставени големи количества дози, разясни заместник-кметът Анастасия Ракова на 30 октомври. Производствените предизвикателства обаче остават. По-ранните прогнози, че Русия може да произведе 30 милиона дози от ваксината тази година, вече не са в сила.

“Москва цели да произведе 800 000 дози този месец”, заяви министърът на индустрията Денис Мантуров, последван от 1,5 милиона през декември. Но от началото на 2021 г. се очакват значително по-големи обеми продукция на месец.

Мантуров цитира проблеми с увеличаването на производството от малки до големи биореактори, докато Путин миналия месец цитира проблеми с наличието на оборудване.

В края на октомври ваксинацията на нови доброволци беше временно спряна поради голямото търсене и недостига на дози.

Длъжностни лица заявиха, че първо ще се използва вътрешното производство на ваксината, за да отговори на нуждите на Русия.

RDIF обаче сключи и няколко международни сделки за доставка, възлизащи общо на 270 милиона дози.

Очаква се те до голяма степен да бъдат произведени в други страни, а RDIF преди това обяви сделка за производство на 300 милиона дози в Индия и неразкрито количество дози в Бразилия, Китай и Южна Корея. Изпитанията също започнаха в Беларус и скоро ще започнат в Обединените арабски емирства, Венецуела и Индия.

Русия отчете 19 851 нови коронавирусни инфекции през последните 24 часа и рекордно висок брой от 432 смъртни случая. Със своите 1 836 960 общият брой на случаите е петият по големина в света, след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments