Русия е запорирала сметките на петролната компания на Венецуела

0
62
Владимир Путин и Николас Мадуро на среща в Техеран през 2015 г. Снимка: wikimedia commons
Владимир Путин и Николас Мадуро на среща в Техеран през 2015 г. Снимка: wikimedia commons

Рускaта „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания PDVSA и да спре сделките с фирмата, за да намали риска от попадане на банката под санкции на САЩ, съобщи за „Ройтерс“ източник от финансовата институция.

Въпреки че много чуждестранни фирми намаляват експозицията си към PDVSA след налагането на санкциите, фактът, че банката, която е тясно свързана с руската държава, предприема такива действия е значителен, защото Кремъл е сред най-упоритите привърженици на президента на Венецуела Николас Мадуро.

Сметките на PDVSA в момента са замразени. Както ще видите, не е възможно да се извършват операции (по сметката – бел.ред.)”, е заявил източникът.

По-рано този месец „Ройтерс“ съобщи, позовавайки се на източници и вътрешни документи, че PDVSA е уведомила клиентите на нейните джойнт венчъри да депозират постъпленията от продажби на петрол в сметките й в „Газпромбанк“. Целта била да се избегнат нови американски санкции срещу венецуелската компания.

„Газпромбанк“ е третата по големина банка в Русия. Сред нейните акционери е държавната газова компания „Газпром“.

PDVSA има сметки в банката от няколко години. През 2013 г. PDVSA обяви, че е подписала с „Газпромбанк“ споразумение за финансиране на друга венецуелска петролна компания – „Петросамора“ – с 1 милиард долара. Източникът на „Ройтерс“ казва, че сметките на „Петросамора“ също са замразени.

През седмицата след сигнал на партньорските служби се разбра, че петролната компания на Венецуела е превеждала суми по сметката на български адвокат в „Инвестбанк“. От банката обявиха, че преводите отговарят на всички регулаторни изисквания. Към момента на преводите спрямо Венецуела нямаше официално въведени санкции.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments