Русия е готова да въведе електронни визи заради туризма с България

0
60
Дмитрий Медведев е на двудневно официално просещение в София. Снимка: пресцентър МС
Дмитрий Медведев е на двудневно официално просещение в София. Снимка: пресцентър МС

Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Русия е готова да предложи въвеждане на електронни визи, за да улесни туристическия поток с България. Всяка година половин милион руски туристи посещават България, а 300 000 имат недвижими имоти у нас, коментира Медведев по време на туристически бизнес форум в София, предаде БНР.

Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия… Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев.

Значителна част от руските туристи имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи той.

В 59 града имаме центрове за издаване на руски визи от 1 февруари. С министъра на туризма Ангелкова обсъждаме вариант да се направи сметка за подпомагане на бранша„, каза премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че България поддържа добри и прагматични отношения с Русия.

Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Иран, и с Израел. И с Ливан, и със Саудитска Арабия, с Катар, със Сърбия и с Косово. На пръв поглед е лесно… Направили сме така, че да можем да защитим нашия национален интерес и сигурност“, каза премиерът Борисов.

Той отбеляза, че държавата ще се опита да помогне на туристическия бранш в привличането на туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова изтъкна, че двете страни има дълготрайни, стабилни и перспективни традиции в областта на туризма и посочи, че България винаги е била едно от традиционните и сигурни места за отдих на руските туристи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments