Русия арестува репортер на „Wall Street Journal“ по обвинение в шпионаж

0
34
Арест
Арест. Снимка: Pixabay

Руската висша служба за сигурност арестува американски репортер от „Wall Street Journal“ по обвинения в шпионаж, за първи път американски кореспондент беше тикнат зад решетките по обвинения в шпионаж след Студената война, предава „Associated Press News“. Вестникът отрече обвиненията срещу Еван Гершкович.

Федералната служба за сигурност съобщи в четвъртък, че Гершкович е бил задържан в град Екатеринбург в Уралските планини, докато се предполага, че се е опитвал да получи секретна информация.

ФСБ, която е главният наследник на КГБ от съветската епоха, твърди, че Гершкович „е действал по заповед на САЩ за събиране на информация за дейността на едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс, която представлява държавна тайна“.

The „Wall Street Journal“ заяви, че „категорично отрича обвиненията“ и настоява за незабавното освобождаване на Гершкович. Вестникът пише:

„Ние сме солидарни с Евън и семейството му.“

Арестът идва на фона на силно напрежение между Запада и Москва заради войната ѝ в Украйна.

Гершкович е първият американски репортер, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г., когато Николас Данилоф, московски кореспондент на „U.S. News and World Report“, беше арестуван от КГБ. Той беше освободен без обвинения 20 дни по-късно при размяна за служител на мисията на Съветския съюз към ООН, който беше арестуван от ФБР.

ФСБ не уточни кога е извършен арестът. Гершкович, който отразява Русия, Украйна и други бивши съветски нации като кореспондент в московското бюро на „Wall Street Journal“, може да получи до 20 години затвор, ако бъде осъден за шпионаж.

ФСБ отбеляза, че той е имал акредитация от руското външно министерство да работи като журналист, но говорителят на министерството Мария Захарова подчерта, че Гершкович използва журналистическите си пълномощия като прикритие за „дейности, които нямат нищо общо с журналистиката“.

Последният му доклад от Москва, публикуван по-рано тази седмица, се фокусира върху забавянето на руската икономика на фона на западните санкции, наложени, когато руските войски нахлуха в Украйна миналата година.

Арестът на Гершкович следва размяна през декември, при която звездата на WNBA Бритни Гринър беше освободена след 10 месеца зад решетките в замяна на руския търговец на оръжие Виктор Бут. Друг американец, Пол Уелън, изпълнителен директор на корпоративната сигурност в Мичиган, е в затвора в Русия от декември 2018 г. по обвинения в шпионаж, които семейството му и правителството на САЩ смятат за неоснователни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments