Руши се 107-годишен храм в Русенско – нужна е помощ!

1
286
Селото. Снимка: Фейсбук, С.Смирненски
Селото. Снимка: Фейсбук, С.Смирненски

107-годишен храм в русенското село Смирненски се нуждае от ремонт. Няма средства, за да се направи необходимото. По тази причина ще се разчита на даренията на вярващи и родолюбци, предаде „БНТ“.

Преди две години на църквата бил направен частичен ремонт, а парите за него дошли от държавата. Подменили покрива, а фасадата била измазана. Днес има нужда да се оправи външната мазилка, защото пада. Необходимо е също да се изгради бетонен мост около молитвения дом.

Клисарката Минка Събева обяснява, че я е жал. Водата влиза вътре в сградата, нужен е комин, а част от нещата изгниват.

Жителите в населеното място са над 2000. По-голямата част изповядват исляма, а дедите им някога помогнали за изграждането на Божия дом. Православните християни са около 250 души, но влизат на мястото само по празничните дни.

По думи на свещеника Валентин Димов приходите от църковните ниви са много ниски. По тази причина е необходимо да се включат хора, които могат да помогнат с труд или парични дарения.

Ще бъдат нужни около 5 000 лева. На този етап са събрани около 500.

1
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
1 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
1 Коментатори
Кадир Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Кадир
Кадир

БПЦ сама да си поддържа храмовете. Има имоти, освободена е от ДДС и пр. Нито дарения, нито (още повече) държавата трябва да финансира имоти на църквата.