Рушаща се сграда в центъра на Бургас: Каква ще е съдбата й?

0
1511
Необитаемата сграда на
Необитаемата сграда на "Булаир" 5. Снимка: Искра.бг

Необитаема сграда в центъра на Бургас продължава да се руши пред погледите на местните жители. Многоетажният имот, намиращ се на улица „Булаир“ №5, е изоставен, но достъпът към него е открит. След проверка на Искра.бг констатирахме, че сградата се обитава от съмнителни лица, които пребивават в нея. Според гражданите е въпрос на време там да стане инцидент.

Имотът се намира на много апетитно място в града, със страхотна локация. Той се предлага под наем от Областната администрация заедно със земята към него, но въпреки това няма желаещи, които да го вземат. Причината е лошото състояние на сграда, която се нуждае от основен ремонт, за да придобие предишния си блясък. През годините Областните управители на града са търсили финансови средства от Министерски съвет, за да подържат сградата, но за съжаление такива не са постъпвали, което е довело до днешното й състояние.

Дали имотът ще продължи да принадлежи на Областна администрация Бургас? Какво ще е бъдещето му? Ще се запази ли сградата като държавен имот? Какви стъпки са предприети от Областната администрация?

Специално за Искра.бг от Областната управа на града ни отговориха:

„Областна администрация Бургас предприема действия, за да се намери държавна институция, предприятие или друга държавна организация, на която да бъде предоставена безвъзмездно в управление сграда, находяща на ул. „Булаир“ №5. Желанието на областния управител е имотът да остане държавна собственост. Сградата е в лошо техническо състояние и се нуждае от спешен ремонт. Тъй като Областна администрация Бургас не разполага с финансов ресурс за извършването на ремонт и поддръжка на имота, на основание чл.15 ал.1 от ЗДС, имоти – държавна собственост, могат да се предоставят безвъзмездно за управление на ведомствата и общините при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на Закона.

Освен на държавни институции и предприятия имотът може да бъде предоставен, но възмездно, на дружества и организации, които не попадат към държавното управление.

Сградата, която до 2019 г. се е използвала за жилищни нужди, в момента е необитаема, предвид лошото й техническо състояние. В случай, че постъпи искане до областния управител от субект, отговарящ на Закона за държавната собственост, имотът, който ще се предостави представлява земя с идентификатор 07079.618.45 с площ от 831 кв/м., ведно с разположената в нея сграда с идентификатор 07079.618.45.3 със застроена площ от 231 кв/м. Сградата се състои от два самостоятелни обекта на три нива. Двата самостоятелни обекта са със самостоятелни входове и вътрешна самостоятелна стълбищна клетка, всеки от тях е с разгъната застроена площ от 300 кв/м.

Областна администрация Бургас през годините е търсила многократно допълнителни средства от държавния бюджет за извършване на ремонтни дейности и поддръжка на имота, но такива до този момент не са предоставяни.

В случай че до един месец не постъпи искане за придобиване на безвъзмездно или възмездно право на управление върху сградата и земята, имотът ще бъде обявен за продажба.

Предвид процедурите, които предстоят, към момента няма яснота какво ще се случи със сградата. От редакцията ни ще продължим да следим казуса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments