Русенският фестивален оркестър закри звездната програма на 61-ото издание на МФ „Мартенски музикални дни“

0
34
Финал на
Финал на "Мартенски музикални дни". Снимка: Община Русе

61-ото издание на Международния фестивал /МФ/ „Мартенски музикални дни“ имаше достоен финал, поставен с концерта на Русенския фестивален оркестър под диригентството на маестро Емил Табаков. Беше представена много интересна програма с творби на Сергей Прокофиев, сред които и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература – „Картини от една изложба“, оркестрирана от Морис Равел. Солист бе пианистът Александър Гаджиев, който направи дебюта си на българска сцена.

Преди заключителния концерт беше представен и извънредният брой на списание „ЛИК“ (издание на „БТА“), проследяващ историята на фестивала от създаването му през 1961 г. до днес.

Финал на "Мартенски музикални дни"
Финал на „Мартенски музикални дни“. Снимка: Община Русе

„Мартенски музикални дни“ се развива динамично и това е поредната важна крачка в историята му“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков и отправи специални благодарности към генералния директор на „Българската телеграфна агенция“ Кирил Вълчев за това, че изданието успява да възкреси редица ключови събития и личности от паметта на фестивала.

„Този фестивал носи единство на паметта“, сподели доц. Георги Лозанов и изтъкна високото ниво на музиката, изключителните личности и таланта, който носят, и неповторимия дух на Русе, като основни причини за непреходността му.

Финал на "Мартенски музикални дни"
Финал на „Мартенски музикални дни“. Снимка: Община Русе

Извънредното издание съдържа фестивални хроники, текстове от бюлетините на БТА, интервюта със световноизвестни български музиканти и статии. Автори на материалите са музиковедът Ива Чавдарова – артистичен директор на МФ „Мартенски музикални дни“ („Финансовият комфорт още не е гаранция за качество“), музикалният критик Екатерина Дочева („Уникален фестивал в специален град“) и Яница Христова („Знаменитостите на фестивала през годините“), редактор в изданието. В рубриката „Светът не може да съществува без музика“ е публикувана анкета с участници в 61-вия МФ „Мартенски музикални дни“, придружени с творческите им визитки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments