Румен Радев: Зеленият преход не трябва да води до неравенства и влошаване на жизнения стандарт

0
44
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

„Най-важното в зеления преход е да не допускаме той да води до повишаване на неравенствата и влошаване на стандарта на живот на големи групи от хора.“

Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в панела на високо равнище в рамките на конференцията „Енергия за зелено бъдеще“. Форумът е организиран от Министерството на енергетиката и в него участваха министрите на енергетиката на България, Румъния и Азербайджан, министърът на икономиката на Словакия, заместник-министърът на енергетиката на Турция, дипломати, представители на държавни институции, науката и бизнеса.

Президентът припомни трудностите пред българската енергетика през лятото на миналата година, свързани със спрените доставки на природен газ, липсата на договори, търгове, слотове за доставки и диверсификация на ядреното гориво, което създаде ситуация, в която трудно може да се планира бъдещето. Във връзка с това държавният глава открои действията на служебното правителство за решаването на редица стратегически за страната задачи през последните седем месеца: сключените дългосрочни договори за доставка на природен газ, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция, по който страната ни получава газ от Азербайджан, споразумението с Турция за достъп до всички терминали за втечнен газ и до газопреносната мрежа на „Боташ“, споразумението с Гърция за достъп до гръцките терминали за втечнен газ, меморандумът с Гърция за проучване на проекта Александруполис – Бургас за доставка на суров петрол, както и подписаният днес меморандум по инициирания от България проект Solidarity Ring, който гарантира сигурност и диверсификация на доставките на природен газ за Централна, Източна и Южна Европа с допълнителни количества от Азербайджан.

Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

По думите на президента действията на служебното правителство гарантират стабилна основа за изграждане на зелено бъдеще, като решават проблемите с доставките на енергийни ресурси за години напред.

„България по най-добрия начин оползотворява своето географско положение и е ангажирана със своите съседи, партньори и съюзници, така че да имат устойчивост на своето икономическо развитие и на своите енергийни системи“, подчерта президентът.

Държавният глава посочи още, че бъдещото място на всяка държава, региона и Европейския съюз /ЕС/ на енергийната и икономическата карта в глобален план зависи от решенията, които се взимат днес по отношение на зелените политики.

Президентът открои риска от прекалено високата скорост на осъществяване на зеления преход в някои страни, което налага да се търси баланс. По думите на Румен Радев бързото разделяне с базови мощности, каквито са въглищните електроцентрали в България, крие риск от загуба на конкурентоспособност и призова за откровен и професионален дебат и рационални решения за прехода към зелена икономика у нас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments