Румен Радев: Трябва да убедим австрийското общество, че сме надежден член на ЕС

0
15
Румен Радев в Австрия
Румен Радев в Австрия. Снимка: Президентство

„Диалогът с Австрия да не се ограничава само на политическо ниво, а българските институции да продължат да работят с представителите на научните среди, обществени организации и медиите, така че австрийското общество да разбере, че България е надежден член на ЕС, полага всички усилия за охраната на своите граници и заслужава да бъде в Шенген“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава изрази признателността си за последователната подкрепа на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с когото разговаря в Ню Йорк, за присъединяването на България към зоната без граничен контрол.  

Румен Радев напомни, че заловените трафиканти на хора в България са граждани на почти всички държави-членки на ЕС и затова служебното правителство инициира с подкрепата на Европол създаването на център за противодействие на нелегалната миграция с фокус именно върху разследването на финансовите и организационни мрежи на нелегалния трафик в Европа. Президентът добави, че очаква отговор от българското правителството на какъв етап е създаването на този център.

Президентът посочи още, че че очаква активната политика на служебното правителство за присъединяването на страната ни към пространството без граничен контрол да бъде продължена от редовното правителство, така че „нашият глас да бъде чут много по-силно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments