Румен Радев: Тези избори трябва да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство

0
43
Среща в Президентството
Среща в Президентството. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

„От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинството, което да се заеме с важните реформи. Важно е то да се ползва с висока легитимност, което изисква висока избирателна активност. А това изисква както активна кампания, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващия увереност в честността и достъпността на изборния процес.“

Това обяви президентът Румен Радев по време на среща с отговорните институции за произвеждането на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. Той подчерта, че именно той е основната задача на назначеното от него служебно правителство

„На първо място трябва да се повиши на доверието в машинния вот. Той показа своята ефективност при недействителния вот. Допринесе и за намаляване на купения вот. Необходими са обаче ясна методика, които да дадат увереност на партиите и гражданите в каквито и да било манипулации при машините – от съхраняването, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата. Необходима е и активна информационна кампания за машинното гласуване и аз се надявам всички материали да бъдат изготвени на време и медиите да се ангажират с тяхното излъчване“, посочи още държавният глава. И допълни:

„Двете служебни правителства показаха, че е възможно да се води ефективна борба срещу купения вот и аз съм сигурен, че това ще бъде приоритет и на настоящото правителство и на охранителните органи, които натрупаха опит и вече не само неутрализират купувачите, но и успяват да стигнат по-нагоре. Освен това да се даде на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да може да упражни своя вот. ЦИК е основният орган за изборите, но тяхното провеждане е невъзможно без активното участие и подкрепа на изпълнителната власт.“

„Според мен и моите колеги в ЦИК взаимодействието с органите на изпълнителната власт е част от общия процес за доброто управление за произвеждане на избори. Без него ЦИК като основен орган не би могла да осъществява своите функции, така че заедно с останалите органи и институции да повишим доверието в изборния процес, а именно гражданите, които имат избирателни права, да го упражнят спокойно и да са уверени, че няма никакво съмнение на вота“, посочи от своя страна председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Камелия Нейкова. 

Тя обясни, че конкретните дейности са свързани с машинното гласуване и най-вече със съхранението на самите устройства, защото:

„Това е проблем, за който се алармирали многократно от началото на годината. Тъй като Изборният кодекс предвижда, че отговорността за съхранението е на Министерски съвет, а ЦИК има само контролни функции. Гласуването извън страната е важен въпрос, който се надявам заедно да решим по начин, по който да облекчим провеждането на изборите там откъм организация, така че членовете на СИК-овете да не чакат до сутринта. Министерството на електронното управление според нас има важна роля в машинното гласуване по отношение на софтуерните въпроси. Те имат отговорности, свързани с удостоверяване на софтуера за гласуване. Ние проведохме срещи с тези институции и сме поставили началото на въпросите, които трябва да бъдат решени.“

В срещата участва и служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който с решение на правителството беше определен за отговарящ за провеждането на изборите. 

„МВР е наясно както с правомощията, така и с отговорностите си в хора на изборния процес. Ние сме решени да осигурим възможността на гражданите да осигурят правото си на глас. Има натрупани добри практики от предишните два служебни кабинета. Нашето желание е да отговорим на новите практики за изкривяване на вота на гласоподавателите. МВР е създало план за действие. Задачите са разпределени и ние сме готови да влезем във взаимодействие с всички институции. Уверявам българските граждани, че аз като човек, отговарящ а тази дейност, ще направя всичко необходимо, за да обезпеча съобразен и сигурен изборен процес, както и законосъобразно приключване на изборите, така че да има доверие в резултата“, каза той. 

„В министерството съществува доказано устойчив модел за организация на изборите в чужбина. Учим се от проблемите, но същевременно разчитаме на същите хора и процедури, които са се доказали като добри. Беше създадена работна група „Избори“. Тя покрива целия спектър от дейности по отношение на логистиката и в тази връзка ние разчитаме основно на хората, които са същите от миналата година. Веднага дадохме указания на задграничните представителства да поискат разрешения или да бъдат уведомени, в които имаме представителства, или нямаме, но имаме отношения. Вече имаме получени и съгласия, които към момента най-вероятно са към десетина. На тази база ние очакваме разкриването на около 700 до 750 секции. Но министерството се подготвя за организация на около 800 секции, за да имаме известен аванс. Това ни прави отново най-голямата Районна избирателна комисия, но в условието, че те са разпръснати на всички континенти и на хиляди километри разстояния“, обясни от своя страната служебният министър на външните работи Николай Милков. 

Той посочи, че на ведомството е била отпусната сумата от над 7 милиона и 635 хиляди лева за произвеждането на вота зад граница и според него тя ще бъде напълно достатъчна. Що се отнася до вота в Русия Милков изрази надежда там да няма проблеми, а в Украйна щели да разчитат на българската общност там.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments