Румен Радев сравни България с Венецуела

0
117
Пресконференция за анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите за 2018 г. Снимка: Президентство
Пресконференция за анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите за 2018 г. Снимка: Президентство

Много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България, което също до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем като пример само нашата миграционна криза. Нека направим сравнение с Венецуела при 32 млн. население, колко българи са напуснали страната, спрямо нашето население.“ Това заяви президентът Румен Радев в коментар за разликите в позициите между него и правителството за кризата във Венецуела в отговор на журналисти след представянето на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Когато правителството публично представи мотиви за тази позиция според мен трябва да бъде по-внимателно. Ето, например това, че във Венецуела има тежка политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността„, допълни той.

Тази седмица правителството обяви, че България подкрепя партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент, въпреки че Радев призова България да не се намесва. „Само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив за ненамеса във вътрешните работи на Венецуела“, заяви Радев.

Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам… Странно е защо Министерството на външните работи ме търси за съгласуване на една преписана позиция за Венецуела, а не ме търси по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси като Договора за добросъседство с Македония или протокола за присъединяване на Македония в НАТО”, добави президентът.

Не ме потърсиха и тогава, когато само седмица след мен в Москва пристигна премиерът. Аз разбрах за неговата предстояща визита от нашите руски партньори пред вашите камери и камерите на световни телевизии. Нито ме потърсиха за сесията на ООН в Ню Йорк„, оплака се Радев.

По официални данни близо 4 млн. души са напуснали Венецуела. Месеци наред страната е във вихреща се хиперинфлация, измервана със стотици хиляди и милиони проценти, липсват хранителни стоки, лекарства и др.

Според Радев Европейският съюз не трябва да се намесва в кризата.

Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип„, посочи президентът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments