Румен Радев: Резултатът дава оптимизъм, но изборите не са предрешени

0
79
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев. Снимка: Президентство

Румен Радев е категоричният победител в първия тур на президентските избори, показват първите предварителни данни. На този етап обаче избирателната активност и подкрепата за него не му дават окончателната победа без балотаж.

При втори тур следващата неделя срещу него ще се изправи подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков. Той получи около 24% подкрепа и е с цели 20-25% по-малко от резултата на подкрепения от БСП Румен Радев с около 49%. Радев каза:

Едно е ясно – изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието с авторитаризма. Благодарим на хората, които ни подкрепиха. Окончателните резултати ще бъдат ясни до часове. Поздравяваме всички партии в новия парламент. Новата правителство трябва да е прозрачно и да бъде подкрепено с мнозинство. Ясно е, че ще има балотаж за втори тур. Резултатът дава оптимизъм, но е грешка да се мисли, че изборите са предрешени.“

Радев подчерта, че на този балотаж ще се сблъскат с партийноорганизирания вот на статуквото. Държавният глава отбеляза, че единственият шанс за победа е да бъдат мобилизирани и допълни:

Ние бяхме заедно с вас през целия си мандат, ние не ви предадохме, ние бяхме заедно с вас по площадите и вярвам, че ще бъдем заедно и следващата неделя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments