Румен Радев предупреждава за рисковете от Трета световна война и ядрен конфликт

0
280
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Искра.бг

В контекста на продължаващата война в Украйна и нарастващото напрежение на международната арена българският президент Румен Радев изрази сериозни опасения относно възможността за ескалация, която би могла да доведе до Трета световна война и ядрен конфликт. Радев подчерта важността на сигурността и стабилността на Западните Балкани като основа за цялостната сигурност в Европа.

По време на среща с президента на Словения Наташа Пирц Мусар двамата лидери обсъдиха възможностите за засилване на двустранното сътрудничество в области като търговия, инвестиции, енергетика, нови технологии и други. Радев акцентира на значението на ядрената енергетика и общите амбиции на двете страни за разширяване на своите ядрени мощности, като посочи ядрената енергия като бъдещето на региона.

В контекста на продължаващата война между Русия и Украйна Радев изрази тревога относно стратегията на международната общност за подкрепа на Украйна чрез военни средства, като подчерта, че тази стратегия не дава желания резултат и води до увеличаване на броя на жертвите и разрушенията. Той подчерта риска от глобален сблъсък и призова за внимателен и балансиран подход в подкрепата на Украйна, за да се избегнат действия, които биха могли да доведат до глобален военен конфликт.

Българският президент също така изрази очакване за повече разяснения от страна на българския премиер Николай Денков относно готовността за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България, като подчерта необходимостта от поддържането на принципите и ценностите на международното право.

Радев призова за обмислен и разумен подход от страна на българското правителство и международната общност, като подчерта важността на сътрудничеството и диалога за поддържането на мира и стабилността в региона и по света.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments