Румен Радев обвини прокуратурата, че погазва закона, но за Узунов замълча

0
128
Президент Румен Радев
Президент Румен Радев. Снимка: Facebook

Президентът Румен Радев с остри нападки към прокуратурата. Той я обвини, че дава тон за погазване на закона, не спазва следствената тайна и произволно решава кое е „висок обществен интерес“ и кое – не. Държавният глава твърди, че прокуратурата навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет.

„Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя.“, обяви той, цитиран от „DarikNews“.

Радев не спря дотук с обвиненията. Той заговори за омерзително петно, което можело да бъде изчистено само с истината. Но това нямало как да стане със селективен подход по казусите и с двойни стандарти. Нещо повече, той обяви, че това няма да стане с „шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството“.

Той хвърли още обвинения, че не се вземат под внимание истинските случаи на търговия с влияние, където тя била според него материализирана в огромни размери и то с обществени средства. Той говори за злоупотреби с обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниско качество на строителството.

Радев обаче отказа на практика да коментира казуса с неговия секретар по правните въпроси Пламен Узунов. Президентът обяви, че не можел да съди по „откъслечно и тенденциозно поднесена информация“. Той очаквал всички данни да излязат от прокуратурата – така отговори на въпроса как се е сдобил Пламен Узунов с решение на съда.

Що се отнася до съда Радев беше категоричен, че в България именно той решава дали някои е виновен, или невинен. И допълни:

„За съжаление прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments