Румен Радев е домакин на инициативата „Три морета“

0
27
Румен Радев
Снимка: Президентство

Днес и утре в Националния дворец на културата в столицата ще се състои 6-та среща на върха на инициативата „Три морета“, на която домакин е президентът Румен Радев. В рамките на събитието ще се проведе бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков 2“.

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави-членки на Европейския съюз –България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния. Инициативата има за цел да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и Европейската комисия.

В тазгодишната среща на върха освен държавните глави ще участват и висши представители на изпълнителните власти на държави участнички в Инициативата и представители на международни институции. На 8 юли се открива Бизнес форумът, който се провежда в рамките на Инициативата „Три морета“. От 13:30 часа ще започне церемонията по официалното посрещане на държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации от нашия президента. В 15:00 часа ще се състои официалното откриване на Бизнес форума. Приветствие към участниците ще произнесе служебният министър на икономиката Кирил Петков. От 15:10 до 17:00 часа ще се проведе Президентският панел в рамките на Бизнес форума на тема „Инициативата „Три морета“:

„Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж“.

В Панела на най-високо равнище ще вземат участие ръководителите на делегации, сред които президентите – Румен Радев, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда, на Словения Борут Пахор, министър-председателят Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър председателите на Чешия Карел Хавличек и на Словакия Вероника Ремишова и заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Очаква се видео приветствие да произнесе държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу и на Литва Гитанас Науседа.

На 9-ти юли към срещата ще се присъединят президентите на Унгария Янош Адер, на Литва Гитанас Науседа, на Румъния Клаус Йоханис и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер. В 11:45 часа ще започне пресконференцията и ще се състои церемонията по предаването на флага на Инициативата „Три морета“ на следващата държава домакин на форума. В 12:25 часа ще се валидира пощенска марка по случай българското домакинство на Инициативата „Три морета“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments