Румънска учителка изминава пеша по 14 километра на ден, за да стигне до класната стая

0
86
Книги
Снимка: Pixabay

Румънска учителка изминава пеша по 14 километра на ден в планината, за да обучава своите ученици, предаде „БНТ“. Румънското село Корнатеа се намира високо в североизточните Карпати, сред приказни гледки и непокътната природа. Там живеят едва 200 души.

До селото се стига само пеша или на кон или магаре. В района няма магазин, транспорт, полиция, болница и църква, но има училище. Ана е единствената учителка в него.

Преподавателката разкрива, че е посветила живота си на каузата да предаде опита и знанията си на местните деца. Тя споделя, че всеки ден й се налага да изкачва труднопроходимите планински пътеки, защото децата са твърде малки, за да стигнат до дома й, който се намира на 14 километра от обезлюденото селце.

В своеобразна дървената постройка се намира класната стая. Тя е само 12 квадратни метра, но събира всичко нужно, за да се пише, чете, рисува, да се разпалва детското въображение и да се предизвиква детския ум. Учениците са само шестима. Всички те работят много, за да помагат на родителите си, но все пак идват и на училище.

Обучението е само присъствено, защото в околията няма наличен сигнал за телефони и интернет. Ток в постройката на училището е пуснат едва преди 5 години. Целият свят на децата е събран в класната стая и донесен до тази далечна точка от света от тяхната учителка.

Ана заявява, че никога няма да се откаже от мисията си, защото обича децата. Тя се занимава с благородната кауза вече втора година и смята да продължи, докато има физическите сили да катери планината. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments