Румъния въведе ограничителни мерки за влизащите от България

0
91
Флагът на Румъния
Снимка: Pixabay

Румъния въвежда ограничителни мерки за влизащите на нейна територия от България. Те ще бъдат в сила от 21:00 часа тази вечер, съобщиха от Министерството на външните работи. Причината е, че България вече е включена в списък в държави от т.нар. жълта зона

По информация на посолството ни в Букурещ пристигащите от нашата страна, които представят отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и е представен отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от PCR-теста може да бъде под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, но трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. жълта зона, включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест. Така и те ще трябва да представят такъв отрицателен резултат. Това ще затрудни много транзитно преминаващите лица. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments