Румъния спечели битката с България за добруджанската баница

0
68
Добруджанска баница
Добруджанска баница. Снимка: Youtube, Omnom Cooking

След двугодишен спор добруджанската баница стана защитен продукт не на България, а на Румъния. Северната ни съседка се бори за тази кауза през последните пет години, докато страната ни е изявила претенциите си по-късно. Новината съобщи проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на Българската академия на науките /БАН/ пред „БНР“.

„Доколкото разбирам, това ще бъде истинският произход на този продукт пред света. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния, ще имат права върху продукта, а ние няма имаме нищо общо него“, добави проф. Кочева.

Тя припомни, че България също е регистрирала много такива храни през годините и в момента те са около 72. Сред тях са ястия като трапезица, филе „Елена“, панагюрска луканка, пастърма, както и някои вина и ракии. Самата баница в Добруджа се наричала кавърма и била характерна за целия регион. В този край на северната ни съседка живеели много хора с български корени, които все още спазвали родните традиции.

Според д-р Кочева все още има възможност за възражения от страна на България, но процедурата за това е сложна и изисква да се подготви голяма документация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments