Росица Матева: Голямото ни притеснение е как ще гласуват българите в чужбина

0
91
Гласуване
Снимка: Pixabay

Председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Росица Матева обяви, че тяхното голямо притеснение е как ще гласуват българите в чужбина. Проблемът е, че изборите ще бъдат проведени в условията на пандемия, в които не е ясно дали ще могат да бъдат разкрити секции, защото в много от държавите е наложен локдаун. Затова от Обществения съвет предложиха да бъде въведено гласуването по пощата. Както Искра.бг ви съобщи обаче управляващите отказаха да се вслушат в този апел и не желаят да направят промени в Изборния кодекс, въпреки че за такива призоваха редица от участниците в консултациите, проведени от президента Румен Радев.

Матева каза още пред „БНР“, че не мисли, че ще има хаос по време на изборите, защото 4 април е дата като всяка друга. Напротив. Дори тази дата дава още една седмица на ЦИК, за да вземе съответните решения за подготовката на парламентарния вот.

Препоръките на Обществения съвет са Централната избирателна комисия да съгласува действията си със здравните власти и да вземе своевременно решение за изборите. Препоръчва се още да бъдат осигурени ръкавици не само за членовете на избирателните комисии, но и за гражданите, които отиват до урните.

Матева подчерта, че производителят на машините е препоръчал те да бъдат дезинфекцитрани със 75% етилов спирт, което би трябвало да внесе успокоение сред българите, които ще изберат машинния вот. Самият Обществен съвет ще поиска да участва в процеса по установяване и сертифициране на машините.

Според Матева може да има проблем с намирането на желаещи да станат членове на секционните избирателни комисии в условията на пандемия. Затова те препоръчват по-рано партиите да подадат своите списъци, за да може да бъдат организирани и обученията. Освен това да се види кои са били членове на предходни избори и да бъдат обучени и част от тях, така че ако има отсъстващи, липсите бързо да бъдат попълнени.

Що се отнася до гласуването на лицата под карантина Матева обясни, че според Обществения съвет това трябва да става или с подвижни урни, или в специални секции на открито.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments