Росен Костурков: Бюджетът за земеделие за 2024 година е увеличен с 500 милиона евро

0
36
Росен Костурков
Росен Костурков. Снимка: Александър Дунчев, Facebook

Министерството на земеделието и храните започна битка с онези фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получат европейска субсидия за тях, както и подпомагане от националния бюджет. 

Ресорният министър Кирил Вътев анонсира, че проверките ще започнат още в началото на месец януари 2024 година. А неговият екип ще работи за това субсидиите да отиват при онези земеделци, които са коректни. 

Зам.-председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Росен Костурков обяви пред „БНТ“, че бюджетът за догодина е повишен с 500 милиона евро. А сегашното министерство има намерението средствата да бъдат разпределяни справедливо между земеделските стопани. 

Костурков подчерта, че хората в сектора наистина изпитват проблеми. Те идват от ниските изкупни цени на тяхната продукция, както и от липсата на пазари за нейната реализация. В момента според регламента се дават максимум 250 000 евро на стопанство. 

Именно затова са били започнати преговори с Брюксел, в резултат на които таванът е бил повишен на 280 000 евро. Хората вече са си получили парите и последните плащания за украинската помощ за земеделците вече са били направени. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments