Росен Карадимов: Българската банка за развитие е една от най-прозрачните институции

0
43
Росен Карадимов
Росен Карадимов. Снимка: Министерство на иновациите и растежа

„В следващите два месеца ще работим за изработване на нова стратегия за Българската банка за развитие /ББР/. Тя може да стане флагман на структуроопределящи национални политики. Сред основните й цели е подпомагане на публични политики на държавата, подкрепа на малки и средни предприятия и преодоляване на регионални диспропорции.“

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов пред „БНР“. По думите му стратегията на ББР е изтекла в края на 2023 г., а изготвянето й трябва да мине през Министерския съвет и работна група, в която да участват заместник-министри от всички министерства.

„Стратегията ще даде възможност на този кабинет да заложи приоритети в политиката, без да надвишава правомощията си по Конституция“, каза още министър Карадимов. Той заяви, че е получил покана да се включи в служебния кабинет в качеството си на председател на Надзорния съвет на Банката. Тя е една от основните структури в рамките на Министерството на иновациите и растежа. Карадимов подчерта, че за година и половина е успял да направи ББР една от най-прозрачните институции в България.

„Смятам, че и това е основна причина да бъда поканен в служебния кабинет“, каза още той. Карадимов заяви, че с встъпването си в длъжност в ББР е формирал Консултативен съвет, който включва петте национални работодателски организации, двата национални синдиката и Сдружението на общините.

„Чрез този Съвет се създаде връзка между бизнеса и банката, както и обществен контрол в институцията“, каза министърът. Той подчерта, че преди месец е бил завършен и докладът на „Прозрачност без граници“ без никакви забележки, направили са пълна верификация на всички процедури и дейности в ББР. Основният акцент в работата на международната организация е борбата с корупцията.

Карадимов заяви, че нито служебният министър Александър Пулев, нито досегашният Милена Стойчева са правили опити за влияние и намеса в банката. Министърът на иновациите и растежа каза още, че служебното правителство е политически балансирано, а смяната на заместник-министри не е чистка.

„Никой не може да задължи отговорния министър да работи с екип, който той не може да подбере“, подчерта Карадимов.

За домакинствата, инвестиращи във ВЕИ: ББР дава заеми с по-ниско обезпечение и без самоучастие

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments